Любомир Стефанов: Българинът си го изкарва на политиците, те са най-видимият гръмоотвод

„Булевард „Европа“ в момента е в сериозен ремонт. Духат сериозни североизточни ветрове.“ Това заяви пред БНР политологът Любомир Стефанов.

Стефанов смята, че следобед папката с втория мандат трябва да бъде взета от Николай Денков, „защото ако се концентрираме върху формата, ще изгубим разговора върху съдържанието“.

След замразяването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ според политолога е важно да проследим „като се получи мандата, тези разговори могат ли да бъдат формализирани по цивилизован начин, или просто ще бъде поредното дребнаво отиграване и избиване на чувства – ти мен харесваш ли ме, или не“.

Единственият работещ вариант още от самото начало беше експертният кабинет, подчерта политологът в предаването „Преди всички“. По думите му, ако Денков и Габриел продължат разговора в тази посока, а всички останали си преглътнат егото, това би бил най-разумният вариант.

„Не политически анонимни лица, но не и лица от първата редица на парламентарната банка.“

Запитан ако се сформиран правителство, колко дълготрайно ще бъде то, Любомир Стефанов отбеляза, че ако предлаганите механизми за взаимен контрол бъдат приложени, може и да се прехвърли поставяния хоризонт от 18 месеца.

„Когато започнем да бъдем политици, трябва да държим сметка какво, как и къде го говорим“, изтъкна той и изрази надежда вследствие на изтеклите записи политиката да се цивилизова.

Една част от политическите сили разчитат на поредната криза, „кратко консумирана, динамично разказана и взривно изпълнена в предизборна кампания“, смята Стефанов.

Има начин това да не е електоралният връх на „Възраждане“. 60% не гласуват, не са политически активни, не се материализират на партийния пейзаж, посочи политологът.

„Не виждам ураган да се задава в тази посока, но има какво да вдигне малко гребена на „Възраждане“.

Парламентът е реална извадка, в живо време, тук и сега. Българинът не се харесва и си го изкарва на политиците, тъй като те са най-видимият обществен гръмоотвод, обобщи Любомир Стефанов.

Previous post Свиленски: Ако всичко е прозрачно, не би трябвало да има правителство
Next post 56 хиляди четвъртокласници сядат на матури по БЕЛ и математика