Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо умопомрачение

„Ако държавата толкова иска да регулира дадена цена, нека просто открито да каже „слагаме конкретна фиксирана цена на един продукт“. Другото е някакъв опит за полупланова, полупазарна икономика, който никога не свършва добре. Това е политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение“.

Това коментира пред БНР Лъчезар Богданов – главен икономист в Института за пазарна икономика. Според него по-основна тема е тази за изпълнението на бюджета. Той смята, че въпросът трябва да влезе в дебата за предизборната кампания. И очаква от кандидатите да кажат мнението си относно размера на данъците, събираемостта, данъчните преференции, както и реакцията им към външни фактори и инфлацията.

„От края на пандемията, после минахме в цикъл на политическа несигурност, все повече имаме превръщане на парламента в някакъв вид революционен конвент, в който в рамките на дни, а понякога на часове и минути, се вземат решения с огромни последици, включително за милиарди“, отбеляза Лъчезар Богданов.

Икономистът успокои, че увеличаването на пенсиите ще бъде за 11%.

Днес е денят на данъчната свобода – оттук нататък започваме да работим за себе си. Този ден почти винаги се пада около средата на май, припомни Лъчезар Богданов.

„Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна тежест в една страна. Това показва, че България далеч не е някакъв данъчен или офшорен рай. Далеч не сме страна, в която едва ли не няма данъци или те са съвсем минимални. Ако натрупате всичко, което плащат стопанските субекти, гражданите, собствениците на имоти, всички, които извършват някакъв вид дейност в страната, всъщност се получава една не малка тежест, със сигурност повече от 1/3 от това, което създаваме“, обясни икономистът в интервю за предаването „Преди всички“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share