Лула да Силва: Болсонаро стои зад атаката на правителствени сгради на 8 януари

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че сигурен, че предшественикът му Жаир Болсонаро е мозъкът зад атаката на правителствени сгради на 8 януари в бразилската столица, предаде Франс прес. Лула да Силва добави, че по този начин Болсонаро е искал да извърши държавен преврат.

„Днес си давам сметка и го казвам ясно и силно: този гражданин (бившият президент Болсонаро) подготви държавния преврат, заяви настоящият бразилски президент в интервю за бразилската телевизия „Рете ТВ“.

На 8 януари хиляди привърженици на Болсонаро, недоволни от победата на Лула да Силва на президентските избори, изгубени от крайнодесния лидер, нахлуха в правителствени сгради в Бразилия – тези на президентството, на Върховния съд и на Конгреса – и нанесоха материални щети в тях.

Бразилският съдия реши да включи бившия лидер, който напусна Бразилия за Флорида в края на декември в разследване, което цели да установи кой стои зад тези действия.

„Сигурен съм, че Болсонаро участва активно в това и се опитва все още да участва“, заяви Лула да Силва. „Те искаха да предизвикат тази бъркотия още на 1 януари, но си дадоха сметка, че няма да могат да го направят, защото имаше много полицаи и много хора по улиците“, каза президентът.

По същото време бразилският сенатор Маркос до Вал заяви, че е участвал в заседание, на което присъствал и Болсонаро, в което ставало дума да се попречи на Лула да Силва да дойде на власт. Планът предвиждал сенатор да се опита да въвлече Алешандре де Мораес, член на Върховния съд, който е и ръководител на Висшия електорален съд в Бразилия (върховния избирателен орган в страната) да направи компрометиращи коментари, които да бъдат записани и после разпространени, като по този начин този човек щял да бъде арестуван и така щял да се компрометира резултатът от изборите. Идеята била предложена на въпросното заседание, състояло се на 9 декември, от бившия депутат Даниел Силвейра. На срещата Болсонаро е слушал мълчаливо и не е коментирал нищо.

Адвокати на Болсонаро съобщиха по-рано тази седмица, че той е внесъл молба за удължаване на шестмесечната му виза, за да може да остане в САЩ. Болсонаро отрича да има каквато и да е връзка със събитията от 8 януари.

Лула да Силва спечели изборите миналата есен с 50,9 процента спрямо 49,1 процента за Болсонаро.

„Победихме Болсонаро, но трябва все още да победим и Болсонаризма“, каза Лула да Силва в интервюто по „Реде ТВ“