Лошо! Чехия върна отново извънредното положение

На извънредно заседание правителството на Чехия реши да възстанови от 5 октомври режима на извънредна ситуация в страната, който беше в сила от 12 март до 17 май.

Според публикуваната в профила на правителството в Twitter информация, режимът започва да действа от 00:00 часа на 5 октомври, понеделник.

Извънредната ситуация ще бъде в сила в продължение на 30 дни. Законът позволява правителството да въвежда такъв режим за срок от един месец, след което, в случай на необходимост, кабинетът трябва да поиска от долната камара на парламента санкция за неговото удължаване.

Министърът на здравеопазването Роман Примула, който е инициатор на възстановяването на извънредната ситуация, заяви, че мярката е с цел предотвратяване разпространението на коронавируса в страната. Властите смятат да привлекат допълнително медици за работа в инфекциозните отделения на болниците, където се усеща остър недостиг на легла за тежкоболни пациенти.

Примула предложи да се ограничи броят на участниците в обществени мероприятия на открито до 20 души, а на закрито – до 10. Изключение ще се прави за гостите на сватби, където се разрешава присъствието на не повече от 30 човека, включително младоженците.

При заседания на органи на държавната и местната власт, както и на съда може да присъстват до 100 човека при стриктно спазване на санитарните и хигиенни изисквания. От понеделник за две седмици ще бъдат затворени училищата в районите, в които коронавирусната инфекция се разпространява най-бързо.

От 5 октомври футболните и хокейните мачове ще се играят без публика. Въвежда се временна забрана за оперни и оперетни спектакли, тъй като на тях традиционно се събират много зрители, а по време на пеене вероятността от заразяване с коронавирус се увеличава, обясни Примула.

Общият брой на заразените с коронавирус в Чехия достигна 67 843 души. През изминалите седем месеца от усложненията, предизвикани от COVID-19 са починали 636 човека, а 32 759 са оздравели.

В момента в Чехия от коронавирус се лекуват 34 448 пациенти, което е рекорден брой за целия период на пандемията. Хоспитализирани са 825 болни, което също е рекорд.