Лошо време смля Италия, подхвана Сицилия и Калабрия

Лошо време смля Италия, подхвана Сицилия и Калабрия

След като в събота следобед лошото време помля централната част на о. Сардиния, вземайки три жертви и записвайки в полицейския списък за безследно изчезнали четирима души, днес то подхвана о. Сицилия и областта Калабрия.

Особено тежко тази сутрин бе положението в град Катания и околностите, където заформили се в морето смерчове се пренесоха да пакостят без милост на сушата. За нула време свирепата вихрушка остави без покриви десетки къщи, вили и производствени халета, изкорени дървета, прекъсна далекопроводи и обрули портокалите в много овощни градини. За радост свирепата стихия в източната част на о. Сицилия до късния следобед днес не бе успяла да вземе човешки жертви, въпреки започналия да се стоварва още снощи над региона потоп.

В същото време обаче екипите на гражданска защита и на пожарната трябваше да спасяват не един и двама шофьори и пътници на автомобили, закъсали из подлезите, превърнати от пороищата в микроязовири. Самоотвержените огнеборци успяха също така да изведат на безопасно място и почти без драскотина всичките 21 обитатели на жилищна сграда в близкото до Катания градче Джара, която нощес започнала да се руши под тежестта на безмилостната стихия.

В Палермо – административния център на Сицилия, пороищата също наводниха улици и площади и няколко закъсали в тях автомобилисти бяха спасени от притекли им се на помощ минувачи. Не много по-различна бе ситуцията и на отсрещния бряг на Месинския пролив, в областта Калабрия и нейния главен град Реджо Калабрия. Там полицията започна да предупреждава още от ранна утрин чрез радиостанции и телевизии местните жители да си стоят по домовете и да излизат вън от тях само в краен случай поради задаваща се буря.

Националният щаб на Гражданска защита пък би тревога за още три съседни области – Пуля, Базиликата и Молизе – като предупреди живеещите в тях да вземат всички необходими мерки срещу задаващото се бедствие.