Лични лекари искат държавата да реши как ще се хващат болните

Общопрактикучащите лекари обявиха своите предложения как да се направи изследването и доказването на инфекция със SARS-CoV-2. В специално писмо до медиите те обясняват, че е необходимо властите да решат няколко важни неща, сред които и да се определи каква ще е крайна цел.

Така например трябва да стане ясно какъв е търсеният резултат – да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.)

Трябва да се каже дали ще има ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити е недопустимо.

Властите трябва да решат и какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR или и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини. Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус.

От сдружението на джипитата казва, че е важно да стане ясно кой ще заплаща тестовете.

Ето и още обяснения от лекарите:

„Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК (може би с изключение на малка част), тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима. НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани“.

Личните лекари открояват, че пациентите, подложени на тест, трябва да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време.

„Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност. Да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали.Да се осигури възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация“, посочват още от Националното сдружение.

Подробности по темата може да откриете в прикачения файл „Анализ и предложения относно ситуацията с ковид-19“, подготвен, публикуван и изпратен до адресатите от нас на 28 август 2020 г.

Предстои, да представим в близките дни документ, който ще доразвие част от изложените идеи, но в огромната си част те са валидни и в настоящия момент. Посочването на едни или повече критерии, както и кои да бъдат избрани, е част от посочените задължителни и очаквани решения и действия и ще зависят от тях.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share