Личен лекар: Няма да се издават направления за хора, които са изследвани веднъж за коронавирус

Направленията ще бъдат издавани само на хора, които са със симптоми. Няма да се издават направления за хора, които са изследвани веднъж, на тези, които заминават за чужбина, както и на тези, на които е направен антигенен тест. Това заяви председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов пред БНТ.

Според взетото от здравните власти решение отпадна регулацията в направленията за PCR изследване – ще се издават толкова направления, колкото е необходимо.

Д-р Миндов отбеляза, че антигенният тест не се признава, когато човек трябва да бъде приет в болница, а се изисква PCR тест. PCR тестът се прави на входа на болницата, което забавя приемът, коментира той.

За издаването на електронно направление е необходимо човек, който има съмнения за коронавирус, да се обади на личния си лекар, който, след като прецени състоянието на пациента, му изпраща по електронен път код за дадена лаборатория,с който може да се изследва безплатно за COVID-19, каза още д-р Георги Миндов.

Той посочи, че за съжаление, поради специфичните изисквания за логистика и съхранение на ваксината за COVID-19, тя няма да може да се използва в кабинетите на личните лекари.

Малките населени места ще бъдат дискриминирани и няма да могат да получат ваксините. Трябва да се мисли в тази насока, подчерта председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share