Личен лекар изригна: Като умре пак някой колега, ще викна Мангъров да му копае гроба

Личен лекар изригна: Като умре пак някой колега, ще викна Мангъров да му копае гроба

Д-р Георги Миндов изригна срещу твърденията на доц. Атанас Мангъров, че личните лекари трябва по-сериозно да си влязат в ролята за лечението на COVID-19. Той на свой ред покани инфекциониста да види колко тежко е положението на джипитата и как те са най-засегнатата група от медицинското съсловие.

„Кранчето тече отдолу, ние се давим и умираме. Да не ми говори доц. Мангъров… В неговото отделение, ако иска, да си ходи гол!“, коментира д-р Миндов.

Той не скри раздразнението си от поведението на доц. Мангъров. Д-р Миндов смята, че върлият противник на установените в цял свят мерки си търси нова изкупителна жертва.

„Ние в театъра на Мангъров няма да участваме! Това е цирк! Ние сме с най-много починали лекари. Аз ще го накарам, като почине някой, той да дойде на гробищата да копае. Според него с прегръдки се лекувало… Той разруши най-святата връзка лекар – пациент. Това е подигравка с цяло съсловие. Всички преглеждат“, продължи още личният лекар.

Пред бТВ той потвърди, че наистина няма места в болниците. Дори болни лични лекари не могат да бъдат хоспитализирани.

„7-8% от пациентите влизат в болница. Това е, трябва да спрем притока, а не да бършем водата. В един момент болниците ще се препълнят“, добави още д-р Миндов.

Той посочи, че някои от по-възрастните му колеги дори са си прекратили практиката. Д-р Миндов каза, че знае за лекари, които лекуват по телефона, но те са единични бройки и заради тях не трябва да се демонизира цялото съсловие.

„Лично аз преглеждам абсолютно всеки ден. Никой няма да върна. Трябваше някой да обвини. Бяха му виновни маските, сега сме ние, утре ще видим кой е. Каква работа иска повече да му свърша? Ако стане министър, представете си какво ще се случи… Отидете и вижте как хората се справиха и се справиха ефективно! Колко души, лекари, още трябва да измрат? Ние няма откъде да внесем“, продължи с коментара си д-р Миндов.

В думите му имаше и критика към цялостната организация за справяне с пандемията. „Хората са на предела на нервите си. Тъпчат ни, мачкат ни отвсякъде. Няма кой да ги замества“, предупреди още специалистът.

Д-р Миндов направи и важно съобщение във връзка с електронните направления за PCR.

„Няма да има скоро електронни направления. Някой не си е свършил работата – Информационно обслужване. На 6 ноември трябваше да бъде готов софтуерът. Някой не си върши работата в тая държава!“, възмути се.

А по отношение на вида тестове, личният лекар каза, че е много важно пациентите да определят от кога са им симптомите, за да се прецени какъв вид тест да им се назначи – PCR или антигенен. Подчерта, че само с PCR може да се влезе в болница.