Лихварят Менду удари на камък, нови доказателства коват присъдата му

Лихварят Стефан Асенов – Менду отново пробва да се измъкне от ареста, но удари на камък. Вече пет месеца, след като бе задържан на 19 май, ромският бос търка наровете. Апелативните магистратите порязаха мераците за промяна на мярката му с мотивите, че „продължава да е налице обосновано подозрение, че Стефан Асенов е съпричастен към повдигнатите му обвинения“.

Изтъква се, че в хода на разследването тази теза е укрепнала и се е надградила с нови доказателства. Съдът смята и, че не е отпаднала опасността от извършване на престъпления, ако спрямо Менду се вземе по-лека мярка за неотклонение.

Срещу Стефан Асенов са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещение за развратни действия.

В период от 10 години – от май 2010-а до май тази година, Менду раздавал заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева. Избегнал е и да плати данъци в размер на 50 000 лева.

Срещу жена му Катя Симеонова e повдигнато обвинение за пране на пари за близо един милион лева, както и за данъчни престъпления.

Определението на съда е окончателно.

Делото се разгледа дистанционно чрез видеоконферентна връзка между ареста и съда.

Припомняме, че Менду беше заловен при зрелищна спецакция в Аджисан махала на 19 май. Тогава бях задържани също брат му – Антон Асенов, и жена му – Катя Симеонова. Впоследствие братът на лихваря бе освободен от ареста.

Пo дaнни нa прoкурaтурaтa ромският тартор e oглaвявaл нeзaкoннa финaнcoвa cтруктурa, пoзнaтa кaтo „Бaнкa Мeнду“ и дeйcтвaщa oт 15 гoдини, в кoятo хoрa пoлучaвaли крeдити, cрeщу cъoтвeтнo oбeзщeтeниe и лихвa. Ocвeн тoвa тoй и брaт му прeвърнaли крaйпътния мoтeл „Мeритa“ нa aвтoмaгиcтрaлa Трaкия в публичeн дoм, къдeтo някoлкo прocтитутки рaбoтeли зa тях нa някoлкo cмeни.Катя, известна и като Кaймe, пък e oбвинeнa зa прaнe нa пaри, тъй кaтo вcички движими и нeдвижими имoти ca били впиcвaни нa нeйнo имe.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share