Липов чай – здравословни ползи и рецепта за приготвяне

Липов чай – здравословни ползи и рецепта за приготвяне

Липовият чай се прави чрез запарване на изсушените цветове, а понякога и листата и кората на липовото дърво. Това дърво е част от рода Tilla и расте предимно в места с умерен климат като Северна Азия, Европа и Северна Америка.

Липовият чай не само има страхотен вкус и прекрасен аромат, но и се използва за медицински цели от стотици години. Някои от ползите, свързани с пиенето на липов чай, включват:

  • Инхибиране на възпаления
  • Облекчаване на болка
  • Намаляване на стреса и тревожността
  • Понижаване на кръвното налягане

Какви ползи за здравето носи пиенето на липов чай?

Витамините, антиоксидантите и етеричните масла, съдържащи се в чая от липа, осигуряват важни ползи за здравето. Например, народната медицина в различни култури по света е използвала липовия чай заради силния диуретичен ефект, който има той. На други места се използа за сваляне на висока температура, тъй като стимулира изпотяването.

Липовият чай също има силно изразени успокоителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на съня и намаляване на тревожността и стреса.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно как точно липовият чай успява да повлияе горепосочените състояния и оплаквания.

Намаляване на възпалението и болката

Възможността за намаляване на възпалението е важна част от всяко медицинско лечение. Кверцетинът, антиоксидант, съдържащ се в чая от липа, е доказано ефективен срещу възпаления, особено в сърцето и останалата част от сърдечно-съдовата система.

Липовият чай също е доказано, че облекчава болката, особено болката, свързана с кожни раздразнения и мускулни и ставни спазми.

Освен това той има успокояващо действие върху нервната система, По този начин може да бъде полезен за облекчаване на крампи и спазми, които причиняват мигрена, стягане на мускулите и менструални болки.

Облекчаване на стреса и тревожността

В пъпките на липото дърво се съдържат множество съединения, които доказано понижават стреса, тревожността, безпокойството и насърчават релаксацията. Екстрактът от липа имитира активността на габа аминомаслена киселина. Това е химикал, който ограничава възбудата на нервната система.

Липовото дърво съдържа анксиолитик, етерично масло, което намалява тревожността.

Понижаване на кръвното налягане

Веществата в липвото дърво и в неговите листа и цветове имат съдоразширяващ ефект. Пиенето на липов чай предизвиква химическа реакция, която разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Липата е класифицирана като хипотензивна билка, която съдържа флавоноид, наречен тилирозид. Това е съединение, за което е доказано, че понижава високото кръвно.

Рецепта за приготвяне на липов чай:

Типичното количество чай е една торбичка чай (1,5 g) в 250 милилитра гореща вода. Времето, през което торбичката се кисне във водата, зависи от това колко концентриран искате да бъде чаят. Европейската агенция по лекарствата препоръчва умерен прием на липов чай, който те определят като не повече от 4 грама или две пакетчета чай на ден.

Липовият чай може да се направи само с цветето или може да включва кората и листата. Кипнете вода и след това покиснете сместа от липа в продължение на три минути, пише Lekuva.net.

Добре е да имате предвид:

Липовият чай може да причини сънливост, така че е препоръчително да не шофирате или да работите с тежки машини след консумация. Също така не трябва да се приема с успокоителни, билки или други лекарства, които регулират кръвното налягане.