Ленено семе: 5 научно доказани ползи за здравето

Ленено семе се наричат кафяво-златистите семена, които се извличат от тревистото растение лен. Тези миниатюрни семена крият огромни ползи за здравето и според повечето диетолози те категорично влизат в категория „суперхрани”. И най-хубавото е, че може да ги намерите във всеки голям магазин за хранителни стоки.

В тази статия ще ви запознаем с основните 5 ползи за здравето, които носи семето, и как да го добавите в ежедневната си диета.

Съдържат голямо количесто омега-3 мастни киселини

Ленените семена са едни от най-богатите растителни източници на омега-3. Омега-3 са изключително важни мастни киселини, които намалят риска от сърдечни заболявания и имат противовъзпалително действие. Освен това са чудесен начин за справяне с затлъстяването на черния дроб.

Те са отличен източник на фибри

Ленените семена съдържат 2 вида фибри – разтворими и неразтворими, като и двата са изключително важни за поддържане на общото здравословно състояние. Една супена лъжица смляно ленено семе набавя на организма около 2 грама фибри.

„Неразтворимите фибри подпомагат перисталтиката и предотвратяват запек, докато разтворимите съдействат за храносмилателният процес”, казва Хана Маги, известен канадски диетолог.

Понижават нивата на вреден холестерол

Научно доказано е, че ленените семена понижават нивата на лош холестерол, което от своя страна предпазва от сърдечни заболявания.

Проучване проведено през 2015 година изследва начина, по който лененото семе влияе на нивата на холестерола при хора страдащи от периферна артериална болест. Половината от участниците консумират по 30 грама ленено семе дневно, в продължение на 1 година, а останалите получават плацебо лечение. Още след 1 месец нивата на лош холестерол при хората, които са консумирали ленено семе са намалели с 15% средно.

Богати са на лигнани

Лигнаните са вид растителни хранителни вещества, които се наричат още фитоестрогени. Тези съединения имат сходна структура с естрогена, женския полов хормон, и предизвикват подобни реакции в огранизма.

„Лигнаните могат да балансират активността на естрогена и тестостерона в организма и да помогнат за намаляване на рика от рак. Особено видовете рак свързани с хормоните, като рак на гърдата и простатата”, казва Хана Маги.

Тези полезни съединения имат и силни антиоксидантни свойства, което означава, че предпазват клетките от процеса на оксидативен стрес и натрупването на свободни радикали в тялото.

Ленените семена са най-богатият хранителен източник на лигнани. Една супена лъжиа съдържа около 31,5 милиграма лигнани.

Регулират кръвната захар

Фибрите, които се съдържат в ленените семена спомагат и за регулирането на кръвната захар, като забавят усвояването на глюкозата. Яденето на храни богати на фибри понижава риска от поява на диабет тип 2.

Проучване от 2011 година установява, че ленените семена намаляват нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Част от участниците консумират по 10 грама ленено семе дневно, а другата част от хората получават плацебо хапчета. След един месец, тези които консумират ленено семе, отчитат средно 19.7% понижаване на глюкозата в кръвта.

Предложения и съвети за включване на ленено семе в менюто Ви:

За да извлечете пълните ползи за здравето от ленените смена, най-добре е да ги ядете смлени. Това ще помогне на тялото Ви да ги разгради по-ефективно и да усвои всички хранителни вещества от семената. Препоръчително е да си смилате семената сами или да си купувате смелни семена, а не ленено масло, тъй като то не съдържа така полезните лигнани.

Ето няколко предложения от Хана Маги за включване на ленено семе в ястия:

  • Смесете ги в смути, закуска с овесени ядки или кисело мляко
  • Добавете ги в сместа за палачинки или пържени филийки
  • Поръсете ги върху салати, сандвичи, тестени изделия или супи
  • Използвайте смлени ленени семена вместо галета при готвене

Започнете, като добавяте малки количества семена към храната си, защото голямемите количества фибри могат да причинят подуване на корема, газове или диария. Увеличавайте количеството постепенно. Консумирайте не повече от 2 до 5 супени лъжици дневно.