Лекар се опълчи: Носенето на маски на открито е абсурдно

Намаляването на карантината от 14 на 10 дни след положителен резултат за Ковид-19 е правилна мярка. Тези мерки дори дойдоха със закъснение, заяви в предаването „Лице в лице“ д-р Трифон Вълков, който работи на първа линия в Инфекциозната болница в София.

„Още преди няколко месеца на страницата на института „Роберт Кох“ беше написана статия, че техният опит с пациенти, които са над 17 000, след 5-ия – 7-ия ден отделянето на вируса в носоглътката и опасността ние да заразим при контакт, дори по-близък контакт, възприемчив индивид е много малка и има резон да бъдат намалени тези 14 дни. Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване“, допълни д-р Трифон Вълков

„Що се касае за носенето на маски на открито, споделям лично моето мнение и смятам, че това е абсурдно. Логика няма. Който търси логиката, трябва да я търси далеч от медицината. Тя не е медицинска.

Медицинска логика в това аз да се разхождам навън – било 20, било 15, било 8 градуса, било и 25 градуса с маска, да си разхождам кучето в Южния парк и да нося маска при положение, че около мен няма никой или сме двама души на някакво разстояние около метър, а както казвате вие да сме в един ресторант 50 или човека, през маса наредени, на затворено, и няма как там да ни накарат да носим маски, защото ние сме седнали да вечеряме, то е абсурдно.

Логиката не съществува. Идеята да се затегнат тези мерки е опитът на здравната система да ограничи заболяваемостта с цел да предпази здравните заведения, но не е това начинът по който ще стане. Мисля, че тази практика се оказа губеща, тя се доказа във времето“, каза още д-р Вълков.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share