Лекар разкри от какво страдат 1/3 от преболедувалите COVID-19

Лекар разкри от какво страдат 1/3 от преболедувалите COVID-19

Вече се знае, че хората, които се сблъскват с COVID-19, често страдат от усложнения след заболяването. Успешното излекуване понякога води до началото на неврологични заболявания, с които трябва да се бори пациентът.

„Около 1/3 от преболедувалите COVID-19 развиват някакво неврологично състояние“, това каза в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS неврологът д-р Сашка Желязкова от „Александровска“ болница.

Тя добави, че след прекарване на заболяването остават симптоми, които нарушават качеството на живот в пациента и те изискват грижи и рехабилитация. Много от тях се оплакват от замайване, световъртеж, загуба на памет, обоняние.

„От прегледа и изследванията, които се провеждат на пациента, зависи как ще се развият тези симптоми, но те обикновено имат добра прогноза. Все още не ясно какъв период от време обхваща постковид синдрома“, заяви още специалистът.

„Поне три пъти се увеличава риска от инсулт при заболелите от COVID-19, това включва и по-млади хора, но най-рискови са пациенти с предходни състояние като диабет, затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол“, разясни д-р Желязкова.