Лекар предупреди кой не трябва да яде царевица

Царевицата е любима на малки и големи, но в определени случаи нейната консумация трябва да се избягва.

Кой не трябва да яде царевица?

Ако човек има диабет, необходимо е да се откаже от консумацията на тази храна, според ендокринолога д-р Елена Евдокимова.

Експертът пояснява, че царевицата е абсолютно противопоказана за пациенти с диабет от всякакъв тип, тъй като много бързо повишава нивото на глюкозата в кръвта.

Специалистът акцентира върху факта, че консервираната царевица може да бъде особено опасна в това отношение, пише actualno.com. Често тя съдържа твърде много въглехидрати поради добавянето на консерванти (които може да включват и захар).

Предвид това обстоятелство е по-добре тя да не се консумира от тези, които се стремят да отслабнат или имат наднормено тегло. Лекарят припомня, че голямото количество въглехидрати в ежедневната диета допринася за наддаване на тегло, отлагане на мазнини в проблемните зони.

Лекарят допълва, че царевицата трябва да се изключи от диетата по време на обостряне на стомашно-чревни заболявания. Причината за това е, че тя съдържа груби, дразнещи лигавицата влакна и в този случай нейната консумация единствено ще провокира още по-тежки симптоми.

Д-р Евдокимова подчертава, че яденето на царевица е противопоказано за хора с проблеми с жлъчния мехур и черния дроб. Лекарят пояснява, че тази храна провокира свиване на жлъчния мехур.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и не замества прегледа при специалист!

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share