Лекар: Имаме лекарства на европейски цени, най-висока смъртност в ЕС и нищожно заплатен труд

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар да бъде увеличена. Това искане излезе на дневен ред.

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари – д-р Георги Миндов, е на мнение, че това е типичен пример за отвличане на вниманието от големите проблеми в сектора, съобщи Bulgaria ON AIR.

„Създава се проблем с потребителската такса, сондира се какво ще се случи и се дава решение. Потребителската такса не е проблем за никого. Говорим за един процент, просто ще се актуализира. Нямаме бюджет в здравеопазването, нямаме и рамков договор. Имаме 100 предложения, сигурно са и повече. Промени се правят с финансиране, не се правят с орязване на финансите“, настоя той.

„Понеже нямаме бюджет, дайте да изкрънкаме от хората. Излизаме пред хората и: „Моля ви се, дайте някой лев“. В момента съм ЕООД. Имам договор с Фонда, в момента той е изтекъл. Това никой не го интересува. Искам да ми се заплаща от Фонда за труда, квалификацията и отговорностите“, подчерта д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Общопрактикуващият лекар отбеляза, че сме първи по смъртност в Европа, а лекарствата ни са на европейски цени.

„Лекарският труд остана в пъти под цените на колегите ни в Европа. Няма как младите лекари да останат. Не може всичко да е на европейски цени, само лекарският труд да е в пъти надолу. „Продължаваме промяната“ са заложили тази година 20% повече хоспитализации. Уж щяхме да обърнем пирамидата и да се подсили извънболничната помощ. Европейските доклади показват, че тук се дават най-много пари за лекарства, болнична помощ и след това за извънболнична“, алармира д-р Миндов.

Той съобщи, че имаме много голям брой инвалиди – от 200 до 400 души на ден подават документи.

„От операционната маса ставам, едва ли не, и отивам на работа, защото няма кой. Това е в София. Имайте предвид, че тук нямаме този проблем със заместването. В провинцията тези хора са като заложници. Дори да почине някой, няма кой да му напише едно съобщение за смърт. Този човек не може да отиде на почивка с години. Тук не говорим за пари“, обясни д-р Миндов.

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че за всеки проблем са дали предложения, които обаче стоят в чекмеджето и вместо това се обсъжда потребителската такса.