„Лекарят на годината“: Избрах медицината случайно!

Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” инвазивният кардиолог от УМБАЛ „Сити клиник“ проф. Иво Петров, който получи приза „Лекар на годината”.

„Мисията на всеки лекар е да помага на всички. Независимо кой откъде е и какъв е социалният му статус. Надявам се, че успяваме“, подчерта той.

Той е от лекарска фамилия, но по думите му не това е повлияло на избора му на професия. „Блазни ме мисълта, че аз поставям основите на някаква лекарска фамилия. Дъщеря ми и синът на мой братовчед, с когото сме израсли като братя – и двамата са лекари. Така че се поставя някаква основа. Но това няма значение. Важното е, че хората от моята фамилия, и от двете страни, са изключителни хора. Много достойни”, посочи той.

По думите му изборът му да стане сърдечен хирург е станал случайно. „Избрах медицината случайно. По време на така нареченият демократичен преход трябваше много бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите колеги избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите заболявания са голям проблем за България. Имаше нужда от такива лекари. А освен това моят първи досег с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях доброволен сътрудник в болницата на професор Александър Чирков и така се запали интересът ми към тази специалност”, разказа професор Петров.

„В Европа и въобще в Западния свят сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец. Това са така наречените болести на циркулацията. Те са характерни за нашия начин на живот – повече заседналост, доста стрес, липса на движение. Пушенето също е един от основните рискови фактори. Това ни поставя на едни от първите места по тези заболявания. Трябва да се полагат грижи да не се разболяват хората. Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст”, категоричен е медикът.

И допълни: „Създаването на полезни навици трябва да се създава в ранна детска възраст, за да се избегнат предпоставките за ранна хипертония“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share