Лекарка ваксинира по 50 души на ден, възхити се проф. Ангелов

Пловдивска лекарка изненада приятно здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов заради ваксините, които успява да приложи на своите пациенти. Това стана ясно от поста му във фейсбук.

„Д-р Аги Цонева ваксинира поне 50 души всеки ден. До 14:00 ч. днес беше поставила точно 40 дози. Пред кабинета ѝ имаше опашка. Същата е картината и в останалите кабинети в РЗИ-Пловдив. Благодаря Ви, д-р Цонева!“, заяви Ангелов.

Той беше вчера на посещение в града под тепетата, за да се запознае с процеса по ваксинация. Успя да разговаря и със специализантите в болница „Свети Георги“. Ангелов не скри, че е останал впечатлен от тяхната всеотдайност.

Масова ваксинация тече в момента в Пловдив, която е от трета фаза по националния план. Днес се очаква да минат около 1000 души, които са от държавни и общински институции, както и представители на средствата за масова информация.

Ваксината, която ще бъде поставена днес, е от компания Астра Зенека (AstraZeneca).

Опашка се е извила пред Регионалната здравна инспекция, предаде TrafficNews. В сградата се допускат минимален брой хора, поради епидемичните мерки.

Предстои стартирането на Фаза IV, която включва ваксинирането на възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Очакван брой подлежащи в тази група са 1 800 000 души над 65-години, както и около 15% от лицата между 45 и 65 годии, което се равнява на около 300 000 лица.

Причината да се премине към четвърта фаза е липса на желание у лицата от предните фази да се ваксинират.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share