Лекари преглеждат онлайн срещу 5 лева в здравни платформи

Лекари преглеждат онлайн срещу 5 лева в здравни платформи

Лекари извършват дистанционен преглед на пациенти, като най-ниската тарифа е 5 лева. Това става чрез различни приложения за телемедицина, с които може да се установи видеовръзка или чат между специалиста и болния. Само в една от платформите вече има регистрирани 270 000 българи, сочат данните в него.

Там 1700 лекари от всички специалности от 60 болници в страната предлагат онлайн консултации, като вече са извършени 7800 такива.

Приложенията могат да бъдат свалени на телефон или таблет. Там пациентите имат възможност да задават въпроси, на които да получат отговор в рамките на няколко часа. Платформата им дава възможност да споделят симптоми и оплаквания, да покажат снимки или лабораторни изследвания, след които лекарят да даде насоки за лечение. Заплащането на консултацията пък се извършва чрез карта, Paypal или epay.

Според специалисти телемедицината вече навлиза

в ежедневието ни, защото е облекчение както за лекаря, така и за пациента. Можем да се възползваме от нея особено във време на пандемия, а и когато не е наложителен преглед на място.

Справка в здравните портали показва, че се предлагат няколко възможности за консултация. Една от опциите е защитен чат. Пациентът може да изпрати текст, изображения, аудио или видео, като информацията е криптирана. Платформите предлагат и разпознаване на говор, включително и на медицинска терминология, за да можеш да диктуваш съобщенията към пациентите. Лекарите пък могат да разговарят едновременно с двама или повече близки на пациента, както и да позволят на други медици да се включат във видеоразговора. Цените на консултациите при специалистите варират, като някои прегледи достигат и 24 лева. Предлагат се също и ваучери за пакети за различни изследвания.

„В момента у нас има три добре работещи приложения за телемедицина. И те функционират не от сега. Причината за създаването им не е пандемията. Не бих казал, че са панацея, но са чудесен начин за облекчение особено в ковидобстановка. Затова и повече лекари започнаха да посягат към нея“, коментира пред „Монитор“ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той изтъкна, че българинът трябва да щади лекарите, които могат да ни дадат компетентно мнение и съвети при нужда.

„Имайте предвид, че малко обръщаме внимание на това, че ако един добър лекар с дългогодишна практика се разболее, ще имаме нужда от помощ, когато той отсъства. Затова апелирам за щадящо поведение и към тях и ако нищо не налага да ни прегледат на място, да използваме дистанционни консултации. Затова телемедицината е удачен метод. Вярно е, че нищо не може да замени контакта с лекаря, но в период на пандемия и когато не се налага спешен преглед на място, може да се

възползваме от дистанционните консултации

Телемедицината е добро средство и се прилага в много държави“, каза д-р Симидчиев.

Статистиката сочи, че все повече лекари се възползват от телемедицината. Например от 8 юли до 31 август 30 водещи алерголози от страната предлагаха онлайн консултации в условията на COVID-19. Тогава председателят на Дружеството по алергология и началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“ доц.

д-р Мария Стаевска изтъкна, че това е възможно, защото става дума за диагнози, които позволяват на лекарите да се ориентират и консултират онлайн. Пациентите, които са отложили прегледите заради пандемията, пък имаха възможност да покажат снимки и изследвания и по този начин да се осъществи пълноценна консултация. Според доц. Стаевска това пести време на болните, а и могат да избегнат пътуване, за да се срещнат със специалист.