Легенди за призраци: Петте най-страшни места в Истанбул

Легенди за призраци: Петте най-страшни места в Истанбул

Много са европейските градове, около които витаят легенди за призраци, сгради с необясними явления и предания за проклятия. В търсене на такива места, където да ни побият тръпки, обикновено се сещаме за мъгливия Лондон, катакомбите на Париж или дори за пражкия голем. Малцина биха предположили, че могат да да си вдигнат адреналина по подобен начин много по-наблизо – в Истанбул.

Всъщност градът на Босфора е дом на много призраци. Там не само духове се появяват и изчезват, но и цели сгради. А в близост до едно от най-посещаваните места в турския мегаполис – Капалъ Чарши, се крие портал към друго измерение.

Вижте кои са петте най-страшни места в Истанбул, за които се твърди, че се обитават от духове:

Имението Бакърпаша

Това е едно старо имение в квартал „Бакъркьой“, в което косите всички посетители се изправят, особено през нощта. Сградата е стара и частично разрушена. Когато я погледнете в мъглива нощ, гледката е смразяваща. Местните хора казват, че тази постройка изчезва всяка година за един ден. Къде отива – никой не знае. Ако искате да усетите изцяло призрачната атмосфера, отидете там след 23 ч. в мъглива нощ.

Имението Джемил Молла

Реставрацията на тази „призрачна къща“ в квартала „Кюзгюнчук“ край Босфора се е забавяла няколко пъти, след като работниците бягали от там, защото видели призраци. Твърди се дори, че един работник онемял. В крайна сметка имението било възстановено, пише „Хюриет Дейли“.

Обитаваното имение

Построена през 1911 г, тази подобна на замък сграда от червени тухли с цветни стъкла се намира близо до европейския бряг на Босфора. Популярното ѝ име „Перили Кьошк“ (което означава „обитавано от призраци имение“ идва от факта, че строителството е останало частично незавършено много дълго време. Всъщност името му е имение „Юсуф Зия Паша“ и там в момента се помещава централата на „Борусан Холдинг“. Според слуховете, строителите на имението разказвали, че са видели починалата жена на османския паша Юсуф Зия като в същото време чували свирене на пиано.

Джамия „Молла Зейрек“

Повечето обитавани сгради са изоставени къщи, но тази джамия в историческия квартал „Фатих“ също е известна като свърталище на призраци. Някои местни жители твърдят, че чуват писъци от едно място в джамията, където в миналото е имало конюшня. Те вярват и че има подземен тунел, който води от там до квартал „Айвансарай“.

Безистенът на съкровищата на Капалъ Чарши

Капалъ Чарши – един от най-големите и стари пазари в света, който и в момента работи като мол, е нетипично място за обитаване от духове. Някои хора вярват, че то наистина е такова. Една част от пазара, наречена „Джевахир Бедестен“ (Безистенът на съкровищата) се счита от някои езотерични секти за портал, който се отваря към друго измерение.