Левон Хампарцумян: Колите и жилищата отдавна са в евро

Левон Хампарцумян: Колите и жилищата отдавна са в евро

„Много бих искал министър-председателят или президентът да обявят, че ние искаме да се присъединим към еврозоната. България има история от неустойчиви позиции. През септември 1944 година България е във война с целия свят заради грешни решения на политици. Малката България, от много акъл, е била във война с целия свят, което завършва с окупация, танкове и избиване на интелигенцията“. Това коментира пред bTV финансистът Левон Хампарцумян.

„Политиците не могат да управляват цените и това е добре. Когато в миналото са го правили, всеки период е свършвал зле. Най-ниската цена на горивата е в Унгария, но форинтата се обезцени с 40%, а лихвите минаха 20%. Всяко нещо, което правите против законите на икономиката, се връща по неприятен начин“, добави той.

Според него академичните спорове не могат да бъдат използвани при политическите решения около приемането на еврото. „Колите и жилищата отдавна са в евро“, подчерта Хампарцумян.

„Много малко хора правят разлика, че ние всъщност сме приели еврото. Ако обелиш левчето, отдолу е еврото. Ние еврото като парична единица сме го приели – то функционира с всички плюсове и минуси. Сега дебатираме присъединяването към еврозоната – институционалната организация“, допълни финансистът Любомир Дацов.

Според него след приемането на еврото цените няма да се повишат, а кредитите ще се превалутират. „Не разбирам защо хората не могат да различат лъжите. Отиваме в Гърция и в други държави – плащаме в евро“.