Кушадасъ – Птичият остров на Турската ривиера

Кушадасъ – Птичият остров на Турската ривиера

Скрито в Западна Анадола между Измир и Памуккале лежи омайното, по турски оживено, но не толкова познато от туристите градче Кушадасъ, което местни наричат с много любов само Ада. Излегнало се върху омайната Турска ривиера, то е една от най-привлекателните дестинации, които хората избират както заради по-достъпните цени в сравнение Анталия и Бодрум, така и заради ключовото му разположение, което позволява богат културен туризъм в самия град и в околностите.

Слънцето го огрява близо 300 дни в годината и времето е прекрасно за почивка не само през лятото. Очакват ви както релаксация сред златистите пясъци, нощен живот и незабравими приключения в

два от най-големите аквапаркове в Турция,

така и много останки от дълбоки исторически пластове…

Както повечето места в днешна Турция, така и този регион е заселен от дълбока древност. А това е добра новина за всички, които искат да се потопят надълбоко в миналото на града. Местността е била средище за изкуство и култура още от край време. Смята се, че е основана от древния народ на лелегите през 3000 г. пр.н.е. и оттогава е населявана от множество и най-различни цивилизации, сред които еолийците, йонийците, лидийците, чак до Александър Велики, който завладява цяла Анатолия. По-късно, разбира се, се отбелязала и Римската империя, а през Средновековието градът бил свърталище на пирати.

Кушадасъ процъфтява и като търговско средище, когато венецианците и генуезците завладяват града и основават по крайбрежието му ново пристанище. Именно тогава се

построява и крепостта Качюкуда Калеси

на малкия остров до Кушадасъ, която задължително трябва да посетите. Тя се свързва с града чрез мост и отразява много пластове от динамичното и противоречиво минало на града.

А след като през 15-ти век той започва да се управлява от Османската империя, островната крепост прераства и в дворец, който през 1843 г. е препостроен и разширен, превръщайки се в опорен център на града. Всъщност днешното име на града – Кушадасъ, е свързано именно с него. Идва от турските думи kuş (птица) и ada (остров) и буквално се превежда като Птичия остров. Това е така, защото споменатото вече малко островче много прилича на птича глава. Местните обаче наричат самия остров Гюверджин, което буквално се превежда Островът на гълъбите.

В града има много интересни места, които задължително трябва да се посетят. Подходящо начало, което ще ви позволи да се насладите на автентичната ориенталска атмосфера, е разходка из чаровните улички на града, изпълнени с турски кафенета и сладки магазинчета. Хубавото е, че тук всичко работи целодневно и няма обедни почивки, така че ако ви се иска да си направите сувенирен поход, можете да го предприемете по всяко време.

Любопитно място, което може да видите, е Кервансараят Йокюз Мехмет Паша – един от най-внушителните, запазени от времето на Османската империя. Построен през 1618 г., той служел за съхранение на вещите на моряците и приютяване на пътниците и търговските кервани, а днес зданието е превърнато в един от най-луксозните хотели в града, като на туристите се предлага

празнична програма с ориенталски танци и музика.

Може да се отбиете и до красивите римски бани и Старото пристанище Неаполис.

Градът разполага и с голям брой чудни плажове, част от тях с по-мек пясък, по-спокойни и подходящи за пълна релаксация, а други – със ситни камъчета, много водни спортове, музика, развлечения и плажни барове. Сред най-популярните са: Градския плаж, Дългия плаж, плажа на Националния парк, Плажа на любовта, Сребърния плаж, Златния плаж, плажа на Острова на гълъба, Райския плаж, Дамския плаж. Плажовете тук предлагат за всекиго по нещо, а ако и това не ви стигне, може да се насочите и към аквапарковете на града, които са два от най-големите в цяла Турция.

Хубавото на Кушадасъ освен че е страхотно място за хващане на тен, е, че се намира съвсем близо до много от най-очарователните забележителности в Турция, които привличат туристи от цял свят. Посетителите на града най-често

съчетават отдиха си тук с пътуване до Памуккале

– истинско чудо, изваяно от ръцете на най-изкусния архитект, а именно самата майка Природа. Някои дори определят Памуккале като Осмото чудо на света и неслучайно то е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Разположено на около 200 км от Кушадасъ, то представлява природен феномен, който се е образувал заради водни струи, богати на минерални соли, които идват от древния град Хиераполис. Те падат от голяма височина и създават ослепителните бели каскади, които изпълват въображението ни и ни карат да си мислим, че се намираме по средата на огромна плантация за памук или пък безкрайно красив замръзнал водопад. А в буквален превод от турски, името му означава точно това – „Замък от памук“.

Горещите извори идват от планината Кал Даъ и продължават надолу по всичките сто тераси, а водата е с температура 37 градуса. Според легендите дори

Клеопатра посещавала мястото и нерядко се е къпела там,

защото вярвала, че водите на Памуккале я подмладявали и подържали красотата ѝ. Днес един от басейните носи нейното име.

Ако решите да се откажете от плаж за един ден и посетите природния феномен, ще имате възможност да съчетаете пътуването си с още една забележителна туристическа дестинация – древния град Хиераполис, който се намира точно над осмото чудо.

Разположен върху планина, той е основан през 190 пр.н.е. и е под егидата на ЮНЕСКО. Неговите руини са с огромно значение, защото представят различни културни пластове и исторически периоди. Тук ще можете да видите Храма на Аполон, Римските бани, където е и Археологическия музей, Християнската базилика, огромния Некропол, Римския амфитеатър, Арката на Домициан и др. А освен всичко това в античния град ще можете да видите и римските обществени тоалетни, които едва ли са сред най-романтичните места, но без съмнение са сред най-любопитните.

А освен за среща с осмото чудо на света, в екскурзията ви трябва да направите място и за посещение на едно от седемте чудеса на света – великия храм на Артемида в Ефес, разположен само на 18 км от Кушадасъ.

„Изключителният и неповторим земен дом на боговете“, както го описва Филон Византийски е бил сред най-големите и най-сложни на Античността и всички хора от древността единодушно се съгласявали, че е

най-възхитителната постройка на света.

Построена около 800 г. пр.н.е. в близост до реката в Ефес, някога цялата сграда е била осеяна с мрамор, а покривът е бил изработен от дърво и покрит с керемиди. Храмът явно е бил наистина впечатляващ, защото древногръцкият математик пише: „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха“.

За съжаление от всичко това обаче днес са останали само развалини, които все пак не трябва да пропускате да видите. А сред останалите руини на Ефес ще откриете също малкия театър Одеон, Аркадския път, обществените тоалетни и т.нар. публичен дом.

Съвсем близо до Ефес пък се намира и

къщата на Дева Мария,

за която се смята, че е прекарала последните дни от живота си именно там. Сградата представлява малко здание с църквичка, с типично римска архитектура, построено изцяло от камък, като днес мястото е популярно както сред християни, така и сред мюсюлмани.