Куриоз! Отмениха глоби за 10 бона на таксиджия, за да го изправят пред съда

Куриоз! Отмениха глоби за 10 бона на таксиджия, за да го изправят пред съда

Пловдивски таксиметров шофьор извън всякакви закони се размина с глоби за 10 000 лева, за да може да започне наказателно производство срещу него.

Куриозният случай започва през 2019 година, когато мъжът е спрян от пътни полицаи, след като не спрял на знак „Стоп“ с жълт автомобил с надпис 6160 – ефира на „Вайлет такси“. Колата имала всички обозначителни знаци на такси, реалността обаче се оказва друга, пише „Трафик“.

Първо шофьорът се оказал без книжка, тъй като същата му била отнета по друго провинение. Веднага му бил съставен акт за това, но тъй като мъжът не успял да предостави и необходимите документи са упражняване на таксиметрова дейност, бил викнат екип на „Автомобилна администрация“ – Пловдив.

Оказало се, че шофьорът наистина няма издадени каквито и да е документи – нямал удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил, нито удостоверение за психологическа годност, нямал издадено от община Пловдив разрешение за таксиметров превоз на пътници, а автомобилът не бил вписан в списък на автомобилите към удостоверение за регистрация за извършване на таксиметрова дейност. В автомобила нямало пътна книжка, а единственото, което имало е електронен таксиметров апарат с фискална памет, от който личало, че мъжът е извършил десетки превози – аболютно незаконно разбира се.

Само за глобите, касаещи таксиметровия превоз, на нарушителя били съставени 5 акта, съответно 5 наказателни постановления за глоби от по 2000 лева или общо 10 000 лева санкция. Отделно мъжът бил глобен, че управлява без книжка, а колата му „Киа Каренс“ била спряна от движение за 6 месеца.

По време на разследването станало ясно, че мъжът въобще не се е явявал на изпит за придобиване на удостоверение за професионална компетентност ”Водач на лек таксиметров автомобил”. Отделно станало ясно, че на нито едно от двете търговски дружества, чиято собственост е била колата преди и понастоящем по време на проверката – “Парадигма ауто“ ЕООД и ”Латив” ЕООД, не е било издавано ”Удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници”.

Случаят бил прехвърлен на прокуратурата, от където в началото на 2020 повдигат обвинение спрямо мъжът за престъпление, а именно за упражняване на професия, без да има съответна правоспособност. Това престъпление предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или глоба от 100 до 300 лева.

Големият проблем обаче е, че човек не може да бъде наказван два пъти за едно и също деяние, а тъй като вече има влезли в сила наказателни постановления с административни санкции, те първо трябва да отпаднат, за да може фалшивия таксиджия са бъде съден.

Прокуратурата е поискала от Административния съд в Пловдив да отмени постановленията и да възобновяване на пета административнонаказателни произ­водства. Само преди ден това се случва. Сега таксиметровият шофьор е с отменени глоби, но предстои да бъде изправен пред съда. За съжаление там наказанието може да е съществено по-малко, тъй като дори обвинението да поиска наказание затвор, ако мъжът не е осъждан ще получи само условна присъда.