Куриер на телефонни измамници получи ефективна присъда от 6 месеца

Районният съд в Лом постанови ефективна присъда от шест месеца затвор за 29-годишен мъж от село Дондуково в община Брусарци, който бил използван от телефонни измамници за куриер. В края на миналата година той взел пари от две жени, станали жертви на телефонни измами, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

На 16 декември 2022 г. жена от с. Замфир, община Лом, била въведена в заблуждение по телефона, че съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници и оставила 2600 лева до болницата в Лом, които 29-годишният мъж взел и предал на истинските телефонни измамници на уговорено място в Румъния.

На 18 декември 2022 г. по същата схема в заблуждение била въведена друга жителка от село Комощица, община Якимово. Мъжът се явил лично в дома ѝ в селото и взел от нея 8550 лева, които също предал на престъпниците.

Пред съда 29-годишният мъж се признал за виновен и заявил, че доброволно подписва споразумение с прокуратурата за наказание шест месеца затвор при първоначален общ режим. В съдебната зала той лично възстановил на пострадалите жени нанесените им финансови щети.

Присъдата е окончателна и не подлежи на жалба или протест, уточниха от Съдебната палата в Монтана.