Кръстоцветните зеленчуци намаляват риска от рак на дебелото черво

Учени от Националния университет на Сингапур установиха, че комбинацията от пробиотици и кръстоцветни зеленчуци помага за лечението на рака на дебелото черво.

Специалистите създават „коктейл“ от чревната бактерия E.coli Nissle, която са преобразували в пробиотик, и фермент, съдържащ се в семейството на кръстоцветните, например, броколите.

Получената смес унищожава до 95% от раковите клетки в лабораторни условия.

Групата мишки, които са хранени с този коктейл, също е показала добри резултати.

Туморите на гризачите намаляват три пъти в сравнение с контролната група.

Според изследователите използването на такова съчетание от продукти – броколи или други кръстоцветни и пробиотици – е възможно не само за лечението на рака, но и за неговата профилактика, а също така за възстановяването на организма след отстраняване на тумора, пише zdrave.to.