Кристалина Георгиева развя знамето на победата

Кристалина Георгиева развя знамето на победата

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) проведе безпристрастно изслушване във връзка с публикуването през септември на одиторския доклад на американската компания WilmerHale относно доклада на Световната банка (WB) Doing Business 2018, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на конференция, проведена в рамките на есенната сесия на ръководните органи на Фонда и Световната банка, посветена на борбата с разпространението на новия коронавирус.

„Изпълнителният съвет на МВФ прегледа доказателствата в един всеобхватен и безпристрастен процес и стигна до заключението, че има пълно доверие в ръководството на МВФ, за да мога да събера отличен персонал на МВФ, да работя с нашите партньори, присъстващи на тази конференция, за справяне със сложни въпроси …пред които ние сме изправени. Обсъждаме пандемия, климат, проблеми на неравенството“, обяви Георгиева.

Докладът на WilmerHale съдържа критики към Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка (СБ) през 2018 година. Съветът трябваше да реши дали Георгиева може да запази поста на директор на МВФ на фона на скандала около заключенията на WilmerHale. Георгиева подчерта, че винаги се е стремяла да демонстрира факта, че МВФ „има положителен ефект върху живота на хората“. „И аз се гордея с това, което направихме в МВФ през тези две години, за да мобилизираме невероятно мощни усилия да помогнем на нашите членове. И съм уверена, че ще видите, че МВФ е също толкова фар за целостта на нашите данни и изследвания, каквито винаги сме били. Прави сте – винаги трябва да работим в полза на общественото доверие. И това е, което правя от 14 години „, каза изпълнителният директор на МВФ Георгиева.

Говорейки на конференцията, президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че „очаква с нетърпение продължаването на тясното сътрудничество с МВФ, с Кристалина [Георгиева]“. „Ние вършим работата си усърдно. Знам, че денят ми е пълен с възможности да се промени и да се помогне на хората и се надявам във всички тези начинания трябва да има възможно най -голяма почтеност, отчетност. СБ провежда качествени изследвания и това е жизненоважна част от усилията за икономическо развитие“, каза Мелпас.

На въпрос какъв урок може да се извлече от този инцидент, той подчерта: „Следете качеството на вашите продукти, направете ги по-добри, <…> и продължете да се фокусирате върху постигането на добри резултати в икономическото развитие на страните си“.