Кристалина Георгиева пак моли богатите да помагат на бедните

Двата най-големи кредитори в света – Международният валутен фонд и Световната банка, откриха годишните си срещи с подновен призив към богатите да помагат най-бедните. Директорът на Фонда Кристалина Георгиева апелира към страните да продължат да подкрепят работниците и предприятията и се обърна към Китай и частните заемодатели да направят повече, за да облекчат тежестта на задълженията на най-уязвимите държави.

Международният валутен фонд предвижда спад от 4,4 процента в световния брутен вътрешен продукт тази година. Въпреки прогнозата за възстановяване с 5,2 на сто догодина, се очаква световната икономика да загуби 28 трилиона в производството през следващите пет години.

Директорът на Фонда Кристалина Георгиева предупреди: „Пътят на всички страни за излизане от кризата ще е труден, неравен, несигурен и предразположен към спънки. Най много се тревожа за оттеглянето на подкрепа за работниците и фирмите преждевременно, защото това може да причини вълна от фалити и огромно нарастване на безработицата“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share