Криза ли? Милионерите в България се множат

Криза ли? Милионерите в България се множат

Депозитите в банки на стойност над 1 милион лева се увеличиха с 83 за едно тримесечие. Така към септември 2020 г. домакинства и НТООД, които държат по сметките крупни суми, станаха 1070, е видно от статистиката на БНБ.

Само в сметки над 1 милион са затворени 2.6 милиарда лева. Увеличават се парите във всички сметки над 10 000 лева, но най-много при големите суми. Това е лесно обяснимо – заради пандемията много богати хора и бизнеси отложиха инвестиционните си планове и направиха най-лесното – вложиха парите си в банка, въпреки почти нулевите лихви.

Пълната картина за тримесечието юни-септември обаче се допълва от една негативна тенденция. Сумите и бройката на малките депозити намалява. Най-отчетливо това се вижда при сметките с наличност между 1000 и 2500 лева и 2500 и 5000 лева. Дребните спестявания са били изтеглени, за да може хората да „вържат двата края“ в ситуация, когато много работодатели освобождават работна ръка заради кризата.

Спестяванията на домакинства и НТООД към месец септември възлизат на 58.1 млрд. лева и увеличението спрямо предходното тримесечие е с почти един милион лева. Секторът „Домакинства и НТООД“ включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата.