Криза: В Спешна помощ в София работят 18 екипа, нужни са 80 – отпуските забранени

В Спешна помощ в София няма напуснали лекари, откакто започна пандемията. „Опитваме се да поддържаме възможно най-много екипи, като колегите ни дават в почивните си дни извънреден труд, идват на работа, за да може да отговорим колкото се може по-адекватно на усложнената обстановка“, каза пред БНР Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София.

Има няколко медици от Спешна помощ в София, които са под карантина в момента, подчерта тя.

„При обема и при брой хора в София медицинският стандарт изисква да има минимум 80 екипа, за съжаление ние работим с 15-18“, уточни Сунгарска.

Кадровият дефицит в здравната система е налице доста отдавна, но сега покрай пандемията се разбра колко е сериозен дефицитът.

„При нас дефицитът е най-голям, защото при нас работата е много натоварена, много стресова, много неблагоприятна, много неблагодарна и затова не са много медиците, медицинските лица, които решават да изберат този тежък ежедневен адреналин за себе си“, допълни Сунгарска.

В Спешна помощ в София са забранени отпуските.

„Когато линейка отиде при пациент със съмнение за Covid-19 или на доказан Covid-19, когато се хоспитализира пациентът, след това линейката се прибира в централата, дезинфекцира се около 45 минути и слeд това още 15 минути се проветрява линейката, защото химикалите са много силни и токсични, т.е. отнема около 1 час само да се дезинфекцира линейката след всеки случай на Covid-19 или съмнение за Covid-19. Това също много бави и ни отнема от ресурса“, изтъкна Катя Сунгарска.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share