Кренвиршите днес гарантират сигурен диабет

Кренвиршите днес гарантират сигурен диабет

Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „индустриални храни“ може да доведе до диабет заради захарите, вложени в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влагат нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това коментира Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните.

Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество като във вафлите. Иванов уточни, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница. Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора.

Нишестето се използва и при производството на лютеница. Установено е, че в буркан, който е с тегло 500 г, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар. Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50 и стига до 80%.

Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т. н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре. Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати. Това се прави, за да се постигне ниска цена.