Красимир Вълчев: До пролетта не всички ученици ще се върнат в клас

Красимир Вълчев: До пролетта не всички ученици ще се върнат в клас

„Трябва да бъдем честни – бързо организирахме онлайн обучение, то е компенсаторно, но частично. Близо 4,8 млрд. е бюджетът за образование, отпуснати са 14 млн. за техника, 15 млн. за подпомагане на бюджета, бяха пренасочени и други средства. Там са приблизително са около 20 млн., 50-60 млн. са само от държавния бюджет“. Това каза в предаването „Беновска пита“ Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

„Училищните бюджети са по-добре отколкото миналата година, над 85 % от средствата ще отидат за обордуване, пречистватели за въздуха, дезинфектанти, всяко училище решава само как да ги разходва“, сподели Вълчев.

„Нямаме възможност да дадем на всяко дете устройство, 107-108 хил. ще бъдат закупени. 20 000 устройства са в процес на доставка. 18 000 вече са предоставени. Малко над 30 000 не учат поради липса на електронни устройства. Има и деца със скъпи смартфони, но не са ангажирани. В момента едни училища подпомагат други“, обясни той.

„Ще има изпити за 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас. Ако са повече карантинирани, може да се проведе онлайн изпит. Вероятно ситуацията ще продължи до пролетта – до април, май, но не можем да затворим учениците дотогава. Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта, по-скоро частично или редуване“, коментира министърът.