Крадли от България гърмят по нов наказателен текст за „особено дръзка кражба“

Крадли от България гърмят по нов наказателен текст за „особено дръзка кражба“

Две гражданки на Република България са били арестувани и ще бъдат съдени по чисто нов текст от полския наказателен кодекс за „особено дръзка кражба“, който предвижда до 8 години затвор, съобщи столичната полиция във Варшава. По мащабите на джебчиите и дребните крадци двете българки не са извършили нищо кой знае какво – откраднали са телефон, оценен на 315 лева, ако ги смятаме в българска валута.

Преди няколко дни жител на град Воломин, който е част от Варшавската конгломерация, заявил в полицията кражбата на мобилен телефон, ползван от 14-годишната му дъщеря. Телефонът бил откраднат от раничката й, а случката станала на територията на мола във Воломин. Загубата била оценена на 1200 злоти, които правят 315 лева по актуалния курс.

Полицаите предприели разследване и анализирали цялостната ситуация в мола с помощта на системите за видеонаблюдение. Свели подозрението до две жени, които доста често били забелязвани на територията на търговския център. Пристигнали на място да огледат обстановката и точно в този момент засекли в мола и двете жени – гражданки на България на 20 и на 30 години. Те били закопчани на момента, разпитали ги и им повдигнали обвинения за особено дръзка кражба. Райнният съд във Воломин е постановил 3-месечно предварително задържане в ареста за заподозрените.

Квалифицираното престъпление „особено дръзка кражба“ е реквизит от правото на Полската народна република и е съществувало в Наказателния кодекс от 1967 година. Текстът е отменен през 1997 но това лято полските законодатели решили да го върнат, заедно с много сурово наказание, чиято горна граница е 8 години затвор.

За да бъде особено дръзка кражбата трябва да има един от двата признаци – или извършителят с поведението си да има пренебрежително отношение към притежателя на открадната вещ или кражбата е на движими вещи, намиращи се директно у собственика си или в носени от него по това време дрехи, чанти или други предмети. Очаква се новият текст силно да удари по джебчийската мафия от България и Румъния, която действа на територията на търговските центрове, гарите, църквите и площадите в Полша.