Крадли от България гърмят по нов наказателен текст за „особено дръзка кражба“

Две гражданки на Република България са били арестувани и ще бъдат съдени по чисто нов текст от полския наказателен кодекс за „особено дръзка кражба“, който предвижда до 8 години затвор, съобщи столичната полиция във Варшава. По мащабите на джебчиите и дребните крадци двете българки не са извършили нищо кой знае какво – откраднали са телефон, оценен на 315 лева, ако ги смятаме в българска валута.

Преди няколко дни жител на град Воломин, който е част от Варшавската конгломерация, заявил в полицията кражбата на мобилен телефон, ползван от 14-годишната му дъщеря. Телефонът бил откраднат от раничката й, а случката станала на територията на мола във Воломин. Загубата била оценена на 1200 злоти, които правят 315 лева по актуалния курс.

Полицаите предприели разследване и анализирали цялостната ситуация в мола с помощта на системите за видеонаблюдение. Свели подозрението до две жени, които доста често били забелязвани на територията на търговския център. Пристигнали на място да огледат обстановката и точно в този момент засекли в мола и двете жени – гражданки на България на 20 и на 30 години. Те били закопчани на момента, разпитали ги и им повдигнали обвинения за особено дръзка кражба. Райнният съд във Воломин е постановил 3-месечно предварително задържане в ареста за заподозрените.

Квалифицираното престъпление „особено дръзка кражба“ е реквизит от правото на Полската народна република и е съществувало в Наказателния кодекс от 1967 година. Текстът е отменен през 1997 но това лято полските законодатели решили да го върнат, заедно с много сурово наказание, чиято горна граница е 8 години затвор.

За да бъде особено дръзка кражбата трябва да има един от двата признаци – или извършителят с поведението си да има пренебрежително отношение към притежателя на открадната вещ или кражбата е на движими вещи, намиращи се директно у собственика си или в носени от него по това време дрехи, чанти или други предмети. Очаква се новият текст силно да удари по джебчийската мафия от България и Румъния, която действа на територията на търговските центрове, гарите, църквите и площадите в Полша.