Коста Филипов: Дошло е време за нормализиране на диалога между София и Скопие

Дошло е време да се нормализира диалога между София и Скопие. Това обясни пред БНР Коста Филипов, който е дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

„Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти и тънки опити за провокация от двете страни. Няма нищо лошо в това хора от двете страни на границата заедно да честват Гоце Делчев“.

Коста Филипов коментира изказването на Даниел Лорер от ПП, че Християн Пендиков, който беше жестоко пребит в Северна Македония, не е български гражданин, а само се определя като човек с българско самосъзнание.

„Такива несръчни изказвания по темата за Северна Македония на Даниел Лорер сме имали и преди. Това се дължи на говоренето по принцип, без да се познава конкретната ситуация и цялостната ситуация в СМ. Това е ниска политическа култура“

И преди случая с Християн Пендиков имаше нападения срещу българските клубове, дори опити за подпалване, напомни Филипов.

„Този случай беше част от една поредица. Явно е дошло време да се каже, че не може да се процедира така спрямо хората, които са декларирали българското си самосъзнание“.

Върхът на напрежението, което възникна като последица от случая с пребиването на Християн Пендиков, е достигнат и кривата се спуска надолу, смята Филипов.

Той предполага, че и от българска страна е свършена профилактична работа по отношение на организаторите на групите, които се канят да пътуват за Северна Македония.

Има едно усещане, че неуспехът да се състави правителство е създал малко по-висока степен на нервност в нашите политици. В Северна Македония също има натиск от ВМРО-ДПМНЕ за провеждане на предсрочни избори, на които партията очаква да се върне във властта, обясни журналистът.

„Стана ясно обаче, че българският посланик се връща в Скопие и ще изпълнява задълженията си в своя пълен обем“.