Коронавирусът удари нов антирекорд в Русия

Кривата на заболеваемостта от коронавирус в Русия рязко тръгна нагоре и в понеделник новите случаи са 8135. Това е най-високия показател от средата на юни досега.

Общият брой на заразените с „Ковид-19“ от началото на епидемията в страната достигна 1 159 573. В Москва, която е лидер в черната класация, също се наблюдава значителен скок на кривата на коронавируса.

За денонощие новооткритите носители на „Ковид-19“ в столицата са 2217.

За сравнение допреди дни дневното им количество на надхвърляше 700. Медиците обясняват тревожната тенденция през последните седмици със завръщането на много руснаци от чужбина, както и с началото на учебната година, която започна в присъствен режим в училищата.

Заради влошената епидемична обстановка, властите на Москва призоваха столичаните на възраст над 65 години и хронично болните да останат по домовете си и да изключат контактите със своите роднини. Препоръката влиза в сила от понеделник.

Освен това компаниите и предприятията бяха призовани да преведат максимален брой свои служители на работа от вкъщи. Засега не се предвижда въвеждането на по-строги мерки срещу разпространението на „Ковид-19“.