Корнелия Нинова: ГЕРБ и ДПС употребиха ПП и ДБ

ГЕРБ и ДПС употребиха ПП и ДБ, каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова. И продължи още: „С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха“.

Нинова смята, че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на този е изтекъл, и едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. И подчерта, че фигурата на главен прокурор трябва да бъде запазена.

В „Неделя 150“ тя заяви, че тези, които се страхуват от Иван Гешев, са побързали да го махнат и да си направят комисия на имунитетите:

„ПП-ГЕРБ е коалиция на предателството, на имунитетите, на гарантираната нестабилност. БСП е абсолютната алтернатива по тези три въпроса. Ние не предадохме избирателите си. Внесохме предложение в парламента веднага да бъдат свалени имунитетите и ако са невинни, да бъдат оправдани. Единствено ние – каквото казахме преди изборите, го свършихме, в политиките останахме последователни. Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели – да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, за справедливост. Прие се закон, специално за Иван Гешев – да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят – от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума. В момента – вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша“.

По думите на лидера на БСП едни нови избори няма да възпроизведат същите резултати:

„Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че „Възраждане“ ще имат същия резултат, след като показаха, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС? ГЕРБ сами казват, че губят доверие. През последния месец и половина се случиха толкова неща, че няма как това да не е повлияло на общественото мнение“.

Корнелия Нинова потвърди, че от БСП няма подкрепят бюджета на Министерството на финансите.

„4,5% за нас е разумен дефицит. Това позволява стимулиране на развитие на икономиката и да се компенсират най-засегнатите групи от обществото. Под 3% дефицит означава замразяване на всички доходи и увеличаване на бедността. Това не е разумен подход“.