Копринка: Морфов страшно обича себе, с тази история обслужва суетата си

Копринка: Морфов страшно обича себе, с тази история обслужва суетата си

„Връщането на Александър Морфов в Народния театър не беше съпроводено с всенародни тържества. След това се случи скандалът с Велислава Кръстева. Сашо е много талантлив човек, но и много талантлив скандалджия. След този скандал всичко се завъртя около фигурата Морфов. Най-неочаквано той откри свой съюзник – в лицето на министъра на културата Велислав Минеков. Ако той беше останал министър и в този служебен кабинет, сигурна съм, че щеше да уволни директора на Народния театър“.

Това коментира пред БНР Копринка Червенкова, дългогодишен главен редактор на вестник „Култура“, след поредния скандал около Народния театър.

Във фейсбук профила на Тома Биков от ГЕРБ беше публикувано видео, в което режисьорът Александър Морфов нарича актьора Евгени Будинов „герберски боклук“ и обяснява, че Будинов е отстранен от представлението „Хъшове“, на което Морфов е режисьор, заради политическите му пристрастия.

Според Червенкова на Морфов „не му е излязъл пасиансът“ заради намесата на артисти от Народния, които са отказали да се съобразят с неговите капризи.

„Въпросното видео е заснето от някое от момчетата на Морфов, от някой от неговите хъшове, след което с неговото съгласие то е пуснато. Трябва да се движи скандалът. Морфов няма интерес от замрял скандал. Това видео беше пуснато с благословията му… Тук скандалът се превръща в политическа дискриминация. И сега не може да се говори за махане на директора, а за уволнение на самия Морфов. Което е пак скандал. Пак ще се говори, че националното богатство Морфов е махнато от Народния театър. Морфов страшно обича себе си, и с право, но с цялата тази история обслужва суетата си. Той обича да живее в скандали“.

По думите ѝ новият служебен министър на културата ще умиротвори ситуацията.