Копринени буби за обяд? Сингапур одобри насекомите

В настроение ли сте за сатай с копринени буби? Или какво ще кажете за наси лемак, сервиран с малко хрупкави щурци отстрани?

Държавната агенция по храните в Сингапур (SFA) одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната, според публичено писмо от 8 юли, адресирано до търговците на храни.

„С незабавен ефект SFA ще разреши вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е преценено, че са с ниска степен на регулаторна загриженост“, се казва в съобщението на агенцията.

Насекоми одобрени от SFA включват скакалци, червеи и няколко вида бръмбари. “Тези насекоми и продукти от насекоми могат да се използват за консумация от човека или като храна за животни, отглеждани за храна”, казаха от SFA, добавяйки, че насекомите не могат да бъдат „събирани от дивата природа“.

„Необходими са документи, които да докажат, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган”, допълниха SFA.

CNN се обърна към SFA за допълнителен коментар относно новите разпоредби.

Подобно на голяма част от света яденето на насекоми в Сингапур остава новост. Изследователите са регистрирали повече от 2100 ядливи вида насекоми – много от които са пълни с важни витамини и минерали и служат като устойчив източник на високо съдържание на протеини за разлика от добитъка, произвеждащ метан.

„Насекомите са пренебрегван източник на протеини и начин за борба с изменението на климата,” според доклад от 2022 г. на Световния икономически форум. “Нашата консумация на животински протеин е източник на парникови газове и изменение на климата. Консумацията на насекоми може да компенсира изменението на климата по много начини,” казаха изследователите.

Такосите от скакалци се сервират като популярен деликатес в някои части на Мексико.

Мравки , щурците и дори тарантулите обикновено се ядат в други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Камбоджа.

В Сингапур живите насекомите обикновено се продават като храна за домашни любимци като пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща опция за вечеря. Местни готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в ястия като осолени яйчени раци със суперчервеи и продукти като протеинови блокчета.

„Тъй като индустрията за насекоми е в началото и насекомите са нов хранителен продукт тук, SFA разработи регулаторна рамка за насекомите, която въвежда насоки за насекомите, които да бъдат одобрени като храна,” казаха още от SFA.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share