Копачки за биткойни и позлатени биберони сред „трофеите“ на митниците

Копачки за биткойни и позлатени биберони сред „трофеите“ на митниците

Копачки за биткойни, позлатени биберони и дори препарирано влечуго са сред най-любопитните „трофеи“ от задържаните от митниците контрабандни стоки, сочат данни на агенцията.

От продадените на търг артикули за двата биберона със златен обков с общо тегло 8,69 грама на търга са били платени 400,35 лева. Открити са от митническите служители в картонени кутии под леглото в шофьорската кабина на влизащ в страната камион с турска регистрация заедно с други укрити там златни накити.

Сред необичайните стоки, предлагани на публични продажби са и 910 адаптера за копачки на криптовалута. Задържани са на митнически пункт „Варна-Запад“ при щателна проверка на контейнер със стоки от Китай. Митничарите установяват, че освен декларираните кутии за компютри и други компоненти,

контейнерът съдържа недекларираните устройства.

Те са конфискувани и са обявени на търг с начална тръжна цена от 27 300 лв. по реда на ДОПК. След проведената публична продажба от ТД „Северна морска“ са продадени на цена 38 888 лв. За тях е заплатено и ДДС в размер на 7777,60 лв., уточняват от Агенция „Митници“.

При търг в същата митническа дирекция през юни са продадени 9450 кв. м подова настилка Vinil floor click, изоставена в полза на държавата. Площта й стига за почти 200 маломерни двустайни апартамента от по петдесетина квадрата. За нея освен тръжната цена от 85 210 лв., са платени и дължимо мито 5538.65 лв. и 18 159.73 лв ДДС или общо почти 109 бона. На квадрат настилката е излязла на новия й собственик по 11,52 лв.

Пак там на търг са били предложени и шест празни контейнера при начална тръжна цена 8290 лв. Те са били задържани заедно с друга контрабандна стока. Продадени са за 14 819 лв., като е доплатено и ДДС в Нерядко на търговете се предлагат и съоръжения

за дестилация на етилов алкохол като медни казани,

лули, капаци и охладители, иззети в страната от митническите служители при установени нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове. В тези случаи обаче от Агенция „Митници припомнят“, че ако купувачът на дестилаторите, не е вписан в Регистъра по реда на чл. 57 от Закона за акцизите и данъчните складове, на основание чл. 142 б, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки следва да подаде заявление до Министерството на икономиката за вписване в регистъра. Задължително е това да стане в 14-дневен срок от придобиване на дестилационните съоръжения.

Сумата, получена от продажби на отнети или изоставени в полза на държавата стоки за първото шестмесечие на 2020 г., е 604 000 лв. тя е по-голяма от приходите от търговете през миналата година,достигнали близо 509 000 лв. За 2019-та година общо за търгове по ДОПК са 34, а за акцизни стоки наддаванията са били 14.

Най-често на търговете, организирани от Агенция „Митници“ се продават: стоки за бита, моторни превозни средства, авточасти и авто аксесоари, енструменти, апарати и машини, контейнери и съдове за съхранение, съоръжения за дестилация, облекла, обувки и аксесоари (чанти, колани, ръкавици и т.н.), алкохолни напитки за преработка

През последната година най-високата достигната цена на търг за отнети в полза на държавата стоки е 470 731 лева. Тя е достигната при проведен търг от ТД Южна морска за продажба на

изделия от злато и сребро в осем групи от общо 20,198 кг.

Обявената начална тръжна цена е 312 389 лева за всички бижута, като началните тръжни цени на златните и сребърни накити са определени от експерт оценители на базата на цените от 2019 г. По-голяма част от златните накити са от 14-каратово злато. Някои от тях са употребявани. Задържани са от митническите служители на МП Капитан Андреево. Сред закупените на този търг артикули, в една от групите са включени и два биберона със златен обков. Открити са от митническите служители в картонени кутии под леглото в шофьорската кабина на влизащ в страната камион с турска регистрация заедно с други укрити там златни накити. Двата биберона със златен обков с общо тегло 8,69 грама са продадени за 400,35 лева.

Най-далечните дестинации относно произхода на продавани на търг стоки са Китай, САЩ, Дубай.Те обикновено идват от там по море до пристанищата във Варна и Бургас.

При определени

кризисни ситуации стоките не се предлагат на търг, а се пренасочват

за други нужди – например предоставяните предпазни средства по време на извънредното положение, както и предоставяне на стоки за бита и дрехи при бежанската криза през 2013 г. От началото на covid-пандемията досега са предоставени над 1,5 млн. предпазни средства и над 175 т етилов алкохол за дезинфекция.