Кончата Феръл – талант и половина, който полетя към небето

77 години житейски опит, половин век стаж като актриса, три номинации за награда „Еми“ в актива, куп призове за театрални представления и над 200 епизода в култовия ситком „Двама мъже и половина“. Така изглежда в цифри биографията на Кончата Феръл, която ни напусна в началото на седмицата.

Актрисата със завидни комедийни заложби вече не е сред нас, но със сигурност ще остане в сърцето на средностатистическия телеманиак с ролите си в сериали като „Приятели“, „Бъфи, убийцата на вампири“, „Спешно отделение“, „Грейси и Франки“, „Добри времена“ и други. Безспорно най-колоритният й образ е този на Бърта в „Двама мъже и половина“ – устата домашна прислужница с пропуски в професията и с афинитет към добрите клюки, която се грижеше по нетрадиционни начини за чичо Чарли и обичаше да се подиграва с паразитния му брат Алън. Екранното хипи, което залита към наркотиците, блестеше на малкия екран от 2003 до 2015 година, като надживя дори чичо Чарли.

Главните попълнения в каста не пропуснаха да се сбогуват с нея и в социалните мрежи. Невероятна душа, завладяващ талант, искрен приятел, шокираща и болезнена загуба. Бърта, твоето почистване беше съмнително, но пазеше „хората си перфектно“, написа в социалните мрежи актьорът Чарли Шийн, като по този начин се сбогува и с приятелката си, и с нейната героиня.

„Тя беше красив човек. Суровата външност на Бърта беше създадена от сценаристите. Топлината и уязвимостта на Чати бяха реалните й сили. Плача за тази жена, която ще ми липсва, както и за радостта, която донесе на толкова много хора. Помня първия й ден в „Двама мъже и половина“. Снимахме втори епизод и се почувствах като истински късметлия, че са успели да я привлекат в шоуто. След края на снимките й обясних, че съм неин фен, а тя просто отказа да ми повярва. Щастлив съм, че напълно осъзнавам какъв късметлия съм, че сме делили една сцена. Ценя всеки наш момент и ще продължавам да го правя, докато не се срещнем отново.

Имам предчувствие, че ще ме нарече Зипи. 2020 г. е безмилостна“, коментира и Джон Крайър, който ни разсмиваше от името на Алън в „Двама мъже и половина“.

Биографичната й справка ни връща в 1943-а – годината, в която е родена. Тя е от Чарлстън, Западна Вирджиния, и има образование в сферата на социалните науки. Първата си поява на сцената Кончата прави по време на следването си в университета „Маршал“ в музикалната комедия Barfenon Review. Тя дава официален старт на кариерата си като част от театралната компания Circle Repertory. Следват я много поклони на сцената в Бродуей. В киното и телевизията пък има над 120 роли, сред които още в продукциите „Ерин Брокович“, „Сабрина, младата вещица“, „Мистър Дийдс“, „Пикник“, „Кой е шефът“ и други.

Феръл се радва и на щастлив семеен живот Казва заветното „да“ на любимия си Арни Андерсън през 1986 година. Актрисата ражда дъщеря им Саманта още преди сватбата, като възпитава като родни деца и двете момичета на съпруга си от предишна връзка.