Компреси с лук – за какво помагат

Лукът е известен със своите противовъзпалителни свойства, но е хубаво е да знаем и какви точни ползи можем да имаме от него като локално приложение освен като добавка в храната за по-приятен вкус и аромат.

С него овкусяваме любими салати, сосове, леки сандвичи. Той съдържа веществото алицин, което е с антибактериално действие. То стимулира лимфния поток и следователно редуцира натрупването на течности и намалява усещането за болка.

Сините петна са вследствие на кръв, която се съсирва. Точно по тази причина компресът с лук помага при хематоми, натъртвания, причинени от падания, ревматизъм, артрит, удари или друг вид инциденти.

Тези леки травми не са опасни, но въпреки това за хората е важно да премахнат по възможно най-бързия начин сините петна и подуванията по себе си, тъй като не са приятна гледка.

Нанасянето на лук директно върху мястото подобрява кръвообращанието и действа за заздравяването на такъв тип травми. Важно е да знаете, че този продукт не трябва в никакъв случай да се прилага върху отворени рани.

Компрес с лук при натъртвания

За компреса с лук е необходимо първо да обелите и нарежете една глава на ситно. Поставете го върху засегнатия участък с помощта на марля или фолио, оставете да подейства за около 20 минути, след което измийте с хладка вода.

Правете това по няколко пъти на ден. За още по-добър ефект може да добавите и 2-3 с.л. морска сол. В такъв случай оставете да подейства за няколко часа.

Етеричните масла от лавандула, чаено дърво и арника също имат свойствата да действат за по-бързото възстановяване при такъв тип наранявания.

Към нарязан на ситно лук добавете 2-3 лъжици от някое от тези етерични масла, оставете да подейства за около 30 минути, покрийте с фолио и с памучна кърпа отгоре, след което отмийте с вода. Повтаряйте процедурата 1-2 дневно. Още на следващата сутрин ще забележите как синините избледняват.

В сезоните на гриповете е хубаво да се обърнем и към народната медицина. Компресът с лук е особено ефективен и при кашлица и бронхит – първо към този метод са посягали някога хората, а не са прибягвали веднага до силни хапчета, които помагат на едно, но вредят на друго.

Компрес от лук с олио

Обелете една глава лук и я сложете да се изпече във фурната до пълно омекване. В блендер с няколко капки вода я разбийте до консистенция на каша.

Нанесете хубаво върху горната част на гърдите и шията, увийте с найлон и дебела кърпа отгоре, за да се затопли добре мястото и да се съхрани след това тази топлина от компреса. По този начин лукът ще подейства за отшумяването на инфекции на дихателните пътища.