Колят 10 500 пуйки заради коронавируса на Острова

Властите във Великобритания решиха да унищожат 10 500 пуйки, след като в птицеферма в графство Северен Йоркшир в Англия бе регистрирано заразяване с птичи грип, съобщи днес британското министерство на околната среда, храните и селското стопанство.

„Щам на птичи грип H5N8 бе открит вчера във ферма за пуйки край град Норталертън. Това налага всички 10 500 птици там да бъдат унищожени, за да не се допусне разпространение на вируса“, посочва министерството. То изразява увереност, че това няма да повлияе на наличието на пуйки в хранителните магазини пред Коледа.

За поява на местни случаи на птичи грип в Европа по-рано съобщиха властите в Германия, Франция, Белгия, Норвегия и Нидерландия, и обявиха, че с цел да се предотврати разпространение на вируса, са наредили да бъдат унищожени над 200 000 пилета.

Птичият грип е остра вирусна инфекция, която поразява храносмилателните органи, дишането и води до смърт на птиците. Пренася се по правило от диви птици. Повечето щамове на тази болест, включително и H5N8, не са опасни за хората.

Previous post Лошо време смля Италия, подхвана Сицилия и Калабрия
Next post Саня Борисова пребори Covid-19 и се съблече в Дубай