Кольо Колев: Ваканцията може да изяде победата на Слави

Кольо Колев: Ваканцията може да изяде победата на Слави

– Г-н Колев, за първи път в проучване на „Медиана“ като вероятен победител на изборите на 11 юли беше посочен „Има такъв народ“. Какво е вашето обяснение, че партията на Слави Трифонов може да навакса изоставане от близо 9% от ГЕРБ само за три месеца?

– Главната причина е спад на подкрепата за ГЕРБ, а не толкова някакъв драстичен скок на ИТН. Очаквам, че партията на Бойко Борисов ще смали своите резултати спрямо 4 април със 150-200 хиляди гласа. Намаленият рейтинг на партията на Бойко Борисов се дължи на ревизията на неговото управление от служебното правителство и разкритите злоупотреби. Разбира се, огромно значение има и атаката по закона „Магнитски“ от страна на САЩ. Все пак разкритите примери за корупция са се случили по времето на ГЕРБ. Всичко това ерозира авторитета на партията и персонално на Бойко Борисов.

– А доколко расте подкрепата към партията на Слави Трифонов, който дори не се опита да състави правителство в миналия парламент, а сега не пожела да влезе в депутатските листи?

– Тук става въпрос за търсене на политическа алтернатива, каквато се явява партията на Слави Трифонов. Голяма част от избирателите са дистанцирани от целия политически елит и търсят алтернатива не само на ГЕРБ. Вероятно има разочарование от поведението на ИТН в миналия парламент, но то не е довело до категоричен отлив на подкрепа.

Друг е въпросът обаче какво реално ще се случи на изборите. Две трети от избирателите на ИТН са млади хора до 30 години. Повечето от тях планират да отидат на море, на почивка в чужбина, а предстоящият вот е в разгара на летния сезон. Затова рискът за Трифонов е дали ще успее да закара своите симпатизанти до урните, или те ще изберат да правят нещо по-приятно на 11 юли. Данните в нашето проучване обаче показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5-3.6 млн. българи да гласуват.

– Много странно обаче изглежда как БСП ще навакса повече от 11 на сто изоставане от ГЕРБ, както сочи проучването на „Медиана“?

– Формулата широка лява коалиция, към която прибягна Корнелия Нинова, е правилен ход, макар и закъснял. Очевидно дава прираст като подкрепа, въпреки търканията вътре и това, че коалицията не получи ново знаме като название, а си остана „БСП за България“. Това обяснява и сближаването на първите три сили преди вота на 11 юли.

– Откъде БСП ще получи прилив, след като разколът вътре в партията продължава? Примерно в Пловдив остава разцеплението между поддръжниците на бившия местен лидер Георги Гергов и тези на Корнелия Нинова. Подобна е ситуацията и на други места.

– Това е причината, поради която не смятам, че ще има голям прираст на БСП. Няма да има връщане към най-добрите резултати на левицата, но доближаването до ГЕРБ ще е заради големия спад в подкрепата към партията на Бойко Борисов.

– Кой ще отхапе повече от левия електорат, на който разчита БСП – току-що сформираната формация на бившия премиер Жан Виденов или русофилските националистични формации като „Възраждане“ на Костадин Костадинов?

– Русофилските формации са много по-сериозен опонент на БСП, отколкото Жан Виденов. Сега повечето наши партии се състезават за званието „най-голям американофил“, но това дразни голяма част от гласоподавателите. Все пак българският народ като цяло не е русофобски. При това положение съвсем естествено русофилските организации играят на тази струна и голяма част от тях разчитат на леви избиратели.

– Доколко предизборната битка у нас се прехвърли по оста САЩ-Русия. Повечето уволнени кадри от спецслужбите твърдят, че ги махат заради действията им срещу шпионските мрежи на Москва у нас. ГЕРБ също акцентира, че назначеният от президента служебен кабинет извършва чистка, която е в услуга на Русия и застрашава прозападната ориентация на страната?

– Целият въпрос в случая е към кого се отнасят тези послания на ГЕРБ . Те директно се адресират не към избирателите, а към Големия западен брат. В смисъл: Ето ние сме най-верните ваши хора! Тези демонстрации обаче на практика не влияят на електората на ГЕРБ, защото тя не е идеологическа партия, а партия на властта, на държавните институции. Това, което ще им изиграе лоша шега, е, че ще загубят т. нар. „комформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.

– Не е ли по-логично чиновниците отчаяно да гласуват за ГЕРБ, уплашени от перспективата за поголовна чистка при идването на нови управляващи, особено с оглед радикалните действия на служебния кабинет?

– Хората, които са на държавна служба, ще се разделят на две групи. Едните ще гласуват отчаяно за ГЕРБ, за да защитят своите икономически и социални интереси. Друга част обаче ще гледат по-бързо да се измъкнат от ситуацията, ориентирайки се към новите силни на деня. Иначе наистина избирателите на ГЕРБ са твърдо мобилизирани да защитят своята власт.

– Служебният кабинет ли изчегъртва най-много от рейтинга на ГЕРБ?

– Без всякакво съмнение дейността на служебния кабинет има огромно значение за предизборната кампания и причината е твърде проста. Натрупаха се прекалено много безобразия и мръсотия при управлението на ГЕРБ. Служебните министри изкарват постоянно примери за далавери. Хората на Борисов скачат и викат, че това са лъжи.

Важното е на кого вярват повече българите. Резултатите в нашето изследване сочат категорично, че те имат повече доверие на служебното правителство. Като прибавим и санкциите по закона „Магнитски“, се получава ефектът на ерозираща подкрепа към бившите управляващи, който наблюдаваме.

– Ако данните от вашето проучване се потвърдят и в новия парламент влязат седем партии, какъв е шансът да се състави правителство? И дали това може да стане единствено с мандата на „Има такъв народ“?

– На практика ИТН последователно работи да не се създаде правителство, очертавайки твърди червени разделителни линии. Резултатът от 11 юли обаче ще бъде такъв, че без широка коалиция няма как да стане. Най-вероятно от партията на Слави Трифонов ще кажат, че ще направят кабинет на малцинството, пък другите, ако искат, да го подкрепят или бутат.

– Как гледате на версията, че ИТН ще предложи кабинет, чийто гръбнак ще бъдат министрите на сегашното служебно правителство?

– Хората на Слави Трифонов вече анонсираха, че голяма част от служебните министри може да останат. Но това малко или много ще бъде нестабилна конструкция, която няма да просъществува дълго като управление. И много е вероятно скоро отново да се ходи на избори.

В крайна сметка най-реалистично е протестните партии да направят това, което направи президентът Румен Радев. На практика той даде формулата за възможно правителство. То не е афиширано като коалиционно, но в него има представители на партии от всякакви посоки. Горе-долу това трябва да направят и партиите на протеста, ако искат да вземат властта. Другата възможност е да продължат напред и да хвърлят кърпата, но тази цена ще бъде платена на следващите избори. Вероятно те осъзнават какви са рисковете при такъв сценарий, но не е ясно доколко са свободни в действията си.

– Прави ли са анализаторите, които твърдят, че служебният кабинет ще гарантира втори мандат на президента Румен Радев?

– В момента ситуацията е напълно в полза на президента. Но ако бъдат допуснати сериозни грешки от служебния кабинет, това ще се отрази на имиджа на Румен Радев. Една такава грешка беше пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. Абсолютно глупав ход, защото той беше симпатичен на широката публика.

Най-отчетлива възможна грешка се очертава и шефът на НАП Румен Спецов, ако нещата с прехвърлената от него фирма се окажат нечисти. ГЕРБ търсят пробойна, за да ударят имиджа на Радев и чрез атаките срещу президентския съветник Пламен Узунов. Общественото мнение засега обаче не е на страната на атакуващите. Действията им изглеждат като политически мотивирани.

Иначе голям подводен камък за служебния кабинет са отношенията със Северна Македония. Съвсем ясно е, че България е натискана от САЩ и влиятелни страни от ЕС да промени позициите си към Скопие.

– Допускате ли, че служебният кабинет ще се нагърби да отвори вратата на Скопие към ЕС, отстъпвайки от досегашната ни позиция?

– Аз съм се нагледал на много глупости, но се надявам в правителството на Стефан Янев да бъдат на висотата на здравия разум и да не поемат такъв риск.

в. „Марица“