Колко струват 100 км пробег на електрическа кола при зареждане от бензинов генератор

Колко струват 100 км пробег на електрическа кола при зареждане от бензинов генератор

Предвид ситуацията подобни анализи ще стават все по-полезни както за собствениците на електрически автомобили, така и за собствениците на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В края на краищата, през лятото много хора в Европа мислеха за (и купиха) електрическа кола, докато сега, напротив, мислят за осъществимостта на закупуването и/или използването на коли с ДВГ, защото електричеството в Европа става все по-оскъдно.

Възможно ли е да се спестят пари, когато се кара електрическа кола и какво да се прави с нея като цяло, когато няма ток – ето конкретен пример. А именно изчисления на разходите за гориво при зареждане на електрически автомобил BYD E2 (най-евтиният електрически автомобил на пазара с пробег от 400 км) от генератор. Доскоро подобна идея изглеждаше абсурдна, но не и днес.

Взимаме за пример един експеримент, направен с най-достъпния електромобил с пробег от 400 км – BYD E2 – между другото, тази електрическа кола в момента струва $19 000 – чисто нова без пробег! И така, експериментът включва 7-киловатов бензинов генератор, който средно консумира 2.45 литра бензин на час непрекъсната работа. Нека да бъдат 2.5 л/ч.

BYD E2 е оборудван с батерия с капацитет 43.2 kWh. Тоест, зареждането му от генератора ще отнеме около 7.5 – 8 часа и около 20 литра гориво (в лева – приблизително 60). Като вземем предвид автономното разстояние, което колата може да измине с едно зареждане и която е на ниво от 400 км, получаваме следното:

100 км пробег ≈ 15 лв. или 5 (!) литра бензин A-95. Така, че в най-лошия случай един масов електромобил ще харчи 5 на 100.