Колко кафе е полезно да пием?

Колко кафе е полезно да пием?

На закуска, в офиса, след обяд и в останалите свободни часове. Пием кафе навсякъде и по всяко време, но къде е границата между полезното и вредното? Понякога, дори несъзнателно, прекаляваме с количеството кофеин, което приемаме дневно, което може да се окаже опасно за доброто функциониране на процесите в организма ни.

Проучване на Университета в Южна Австралия установява къде е границата и колко чаши кафе на ден можем да си позволим, освен ако не искаме да навредим на тялото си. Оказва се, че ако пием по шест или повече чаши еспресо на ден, това ще увеличи риска за доброто здраве на нашата сърдечносъдова система.

За да се движим в границите на нормалното и полезното, най-добре е да не превишаваме пет чаши кафе дневно. Авторите на изследването обръщат внимание и на количеството кофеин, което не бива да превишаваме на дневна база, тъй като то се съдържа освен в кафето и в чая и какаото.

Каква е връзката между рисковия прием на кафе и състоянието на сърдечносъдовата система? Кофеинът в кафето повишава кръвното налягане, което от своя страна би могло да доведе до сериозни сърдечни заболявания. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните определи като допустимо количество кофеин между 200 и 400 мг, което да се консумира на дневна база.