Колкото апартамент: 60 000 евро за гараж в центъра на столицата

Колкото апартамент: 60 000 евро за гараж в центъра на столицата

Рекордната цена от 60 хил. евро е платена за гараж в центъра на София, разказаха брокери. Причина за високата цена е малкото предлагане на гаражи в центъра на столицата. Самите гаражи са малко, а за продажба на пазара излизат съвсем незначителна част от тях.

Затова хората с големи финансови възможности са готови да дадат значителни суми, ако искат да имат собствен гараж за автомобила си. За 60 хил. евро може да бъде купен малък апартамент в София.

Търсенето на имоти е по-голямо от предлагането. Затова брокери очакват цените да продължат да растат. За търсенето на жилища допринасят ниските лихви по кредитите и нулевите и дори отрицателни лихви по депозитите. Дори лихвите по кредитите да тръгнат нагоре, това ще промени минимално вноските по жилищните заеми и хората реално дори няма да усетят промяната, коментираха кредитни консултанти.

Според експертите е разумно да инвестираме в имот, ако разполагаме със спестени минимум 10-15% от стойността на жилището и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият за дълъг период от време месечните вноски.