Колело под наем в София: 30 минути безплатно, а после 1,60 лева за час

„Процесът за велосипеди под наем в София тръгва още през 2016 г. Заради съдебни процедури той не бе изпълнен. Тази пролет приключи и последното дело, но пък ни завари в ситуация на пандемия. В едно от следващите заседания на СОС кметът трябва да внесе доклада, за да процедираме договора с концесионерите”. Това заяви пред Нова телевизия зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Проектът е за изграждане на 33 стоянки, всяка с по 12 велосипеда. Допълнително ще бъде предвидена и възможност за изграждане на още 15 стоянки. В употреба ще бъдат пуснати над 580 велосипеда.

„Идеята е да има конкретни места за тези велосипеди, а не да са хаотично пръснати като тротинетките”, каза Кръстев. Той добави, че концепцията е първите 30 минути да бъдат безплатни. След това всеки един час ще струва не повече от цената на билет в градския транспорт.

Той коментира и предприетите мерки в градския транспорт за справяне с пандемията. „Мерките за контрол са в целия градски транспорт, но ние не можем да осигурим контрольори във всяко едно превозно средство. Заради пандемията ние ограничихме достъпа през първата врата. Това бе с цел да запазим здравето на водачите. Надявам се съвсем скоро да можем да подновим и продажбата на билети от шофьорите на автобусите”, заяви Кръстев.

Previous post Огромно дърво падна върху няколко автомобила във Варна
Next post Нова трагедия в бяло! Вирусът уби лекарка от Враца и баща й