Колекционерка извади 20 автентични носии за празника на Сливен

20 автентични женски носии, събирани години наред от експерта при комисията за защита от дискриминацията в Сливен Мариана Жекова ще бъдат показани за тазгодишния празник на града на стоте войводи Димитровден.

Те са експонирани в Музея на текстилната индустрия и представят облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ век в цялото му многообразие и пищност. Включени са оригинални образци от всички видове носии – двупрестилчена, еднопрестилчена, сукманена и саяна при чийто изработка са използвани разнообразни материи и сложни техники.

Собственичката на носиите притежава над 40 костюма от различни етнографски области. Има носии от регионите на Сливен, Ямбол, Бургас, Русе, Силистра, Елхово, Търново, Ловеч, Севлиево, Видин, Стара Загора, Кюстендил, Разград, Плевен, Хасково, Пазарджик, София, Карлово, Ихтиман, Поморие и Битоля.Най-старата е на повече от век и половина и е от карнобатското село Черница, откъдето е родом майката на колекционерката.

Наскоро Мария Жекова сбъднала една от мечтите си, сдобила се с носия от среднородопския етнорайон, а преди месец успяла сама да възстанови старата невестинска шапка от сливенското балканско село Бяла.

Богатството на женските тоалети е показано и в старозагорския исторически музей, където по повод националната етнографска научна конференция под наслов „Жената-пространства и граници в живота й“ беше подредена веществено-документална изложба.

В нея са включени експонати от фондовете на музея – домакин и историческия музей „Искра“ – Казанлък, регионалния етнографски музей в Пловдив, РС „Технитари“ в Града на липите и частни колекции.Особен интерес предизвиква автентичен костюм на каракачанка от района на Сливен.