Коларова: Гешев ще „яде“ от електората на „Възраждане“, БСП и на Радев

Бившият главен прокурор ще се опита да формира партия, която ще се конкурира не само с „Възраждане“ и БСП, но и с потенциалната формация, която президентът Радев се опитва да създаде на основата на избори за кметове в предстоящите местни избори.

Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, председател на на Българската асоциация за политически науки.

Тя обърна внимание, че всяка нова партия и движение има нужда от организационна мрежа и от хора, които са готови да се ангажират почти на цял работен ден: „Става дума за хора, които действат за него. И това е изключително важно – на каква основа той може да мобилизира такъв тип съвместно действие и мрежа от съмишленици.

И особено, когато става дума за местна власт, е изключително важно как и кой ще направи местните структури, или как и кой от местната власт ще се присъедини към г-н Гешев. А иначе в рамките на интернет той ще събере подкрепа. Със сигурност има една голяма общност от хора, които мислят по определен начин. Те са симпатизанти на „Възраждане“, разбира се, отчасти на БСП и разбира се, на президента Радев, но дори мобилизационният потенциал на „Възраждане“ в момента силно ерозира“, каза още проф. Коларова.

Тя изрази съмнение относно бъдещия политически проект на Иван Гешев: „На мен ми е много странно до каква степен г-н Гешев ще може и до каква степен той знае как да създаде един политически проект. Кои ще бъдат онези експерти, както медийни, така и политически експерти, които ще му съдействат, за да създаде своя политически проект. Така че възможност със сигурност има. Тази възможност е в конкуренция, и то така да кажем, доста категорична конкуренция с „Възраждане“.

С други думи, г-н Гешев ще „яде“, ще взима от електората на „Възраждане“, той ще взима и от потенциалния електорат на още няколко такива формации, има възможност по-точно, но дали реално ще може да го направи, е друг въпрос“, уточни тя.

„Едно е да си главен прокурор и да разполагаш с изградената институционална структура на Главната прокуратура, в която разбира се, има и голяма доза принуда, а друго е да се опитваш да правиш политически проект“, категорична е проф. Румяна Коларова.