Кметът на Лиляче: Водата се оттича, но положението е критично

Повече от 30 имота в село Лиляче се нуждаят от изпомпване на вода в момента, а в колко има нанесени щети от водата все още не е ясно, каза за БТА кметът на селото Вероника Ценова.

В момента на терен работят екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, които изпомпват вода, около 20 доброволци помагат за разчистване на тиня и унищожена покъщнина от засегнатите домове – предимно мазета и приемни етажи, обясни кметът и добави, че това, от което имат най-голяма нужда на този етап са хора, за да може щетите да бъдат отстранени по-бързо.

Сериозно засегнати са четири улици, има и такива, които са покрити с донесени наноси и чакъл от водата, там вече работят фадроми, каза още Ценова. По думите ѝ в най-ниската част на селото височината на водата е минавала два метра. Още снощи е започнала да се оттегля и в момента реката е в коритото си, но е много пълноводна. При нормални условия река Лиляшка бара може да се прескочи, а сега е поне десет пъти по-голяма, обясниха местни жители. „Водата се оттегли, но положението си е критично, не сме спокойни“, обяви кметът на село Лиляче.

От 2005 година насам за четвърти път се наводняваме, сподели за БТА Дафинка Обретенова, която живее в една от най-засегнатите къщи. Проблем по думите ѝ създава и стената, която е издигната, за да пречи на реката да излиза от коритото си. Тя спира реката, но пречи на водата, която идва от по-високата част на селото, да се оттича и я задържа около къщата. „Лошото е че миналото лято направихме основен ремонт, купихме нови мебели и сега всичко е за изхвърляне. Да не говорим за зимнина, друга покъщнина, растенията в двора“, сподели още жената.

Тази нощ частично бедствено положение обяви областният управител на Враца за територията на две общини – Враца и Криводол. В момента се прави обход на села в Община Мездра, които също бяха засегнати.