Клонки от вишна – същинска лечебна бомба за здравето

При комплексно лечение на чернодробните заболявания хепатит и дискинезия на жлъчните пътища, хепатохолецистит и болест на Боткин, жлъчно-каменна болест е желателно да използвате дръжките от плодовете и листата на вишната.

Най-подходящи са опадалите по земята, които следва да измиете и изсушите за зимата. Може да използвате и пресни. Запарват се като обикновен чай, който се прие през деня.

Ако чернодробните заболявания се съпровождат и от захарен диабет, подобно питие ще ви е само от полза за здравето: 2 супени лъжици ситно нарязани клонки и млади пъпки се заливат от вечерта с 1-2 чаши гореща вода в термоса.

На сутринта сместа се прецежда, като през деня е добре настойката да се съхранява пак в термос. Пие се по 1/3 чаша, 3-4 пъти на ден, 20 минути преди прием на храна. Лечебният курс е 2-3 месеца.

За лечение на ставите се препоръчва отвара от дръжките на вишневите плодове. Освен това е отлично диуретично средство. С такава отвара можете да натривате ставите, както и да я приемате вътрешно. За целта съберете определено, неголямо количество дръжки.

Измийте ги и ги сложете в тенджерка, като добавите толкова вода, колкото е нужна да покрие суровината. След това поставете на котлона, а когато водата заври, намалете котлона и оставете сместа да ври 10 минути.