Киселова: Тези, които искаха отстраняването на Гешев, не бяха готови за предстоящото

Времето, за което президентът е подписал указа за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, е било кратко. Мнението изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира NOVA NEWS. „Тези, които искаха отстраняването на Гешев, не се бяха приготвили за това, което предстои“, смята доц. Киселова.

Тя обясни, че указът на президента може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

„Да, всеки указ на президента може да бъде оспорен за противоречие с Конституцията. 1/5 от народните представители и от Колегия на ВКС или ВАС“, обясни Киселова.

Тя коментира и избора на изпълняващия длъжността главен прокурор след отстраняването на Гешев.

„След като беше изменен законът, за съжаление неговите създатели, не са предвидили действията – дали пленум или колегията на прокурорите е необходимо да избере изпълняващ функциите на главен прокурор. Тази празнота в закона даде възможност на Прокурорската колегия да се организира бързо и да възложат на г-н Сарафов да изпълнява тези функции“, коментира Киселова.

„Самата процедура се разви бързо, сравнение с първите две. Представители на политическите партии в парламента, най-вече ПП и ДБ, даваха срок до днес на президента да издаде указ, той ги изненада и го издаде по-рано. Оттук съвсем очаквано беше, че ще има прегрупиране, за да се намери онзи, който да встъпи в длъжност, макар и временно“, каза Киселова.

„Когато избира Прокурорската колегия, основателно ще се постави въпросът дали Сарафов може да изпълнява всичките правомощия, които има“, каза Киселова.

„Идва резонният въпрос дали Сарафов ще изтегли исканията за имунитетите, които бяха депозирани от Гешев“, каза Киселова.